Дніпропетровщина стала лідером по впровадженню системи моніторингу повітря

06.06.2019 17:15   -
Автор:

«Основні екологічні проблеми Дніпропетровської області та перспективи їх вирішення», — про це розповів доктор технічних наук, завідувач кафедри екології та технологій захисту навколишнього середовища НТУ «Дніпровська політехніка» Артем Павличенко, повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» із посиланням на «Відкритий».
«Наш регіон вважається найбільш промислово розвиненим. Тож однією з кричущих проблем є забруднення атмосфери. Сьогодні усі сили направлені на покращення ситуації», — говорить Артем Павличенко.
За словами експерта, наша область — лідер по впровадженню системи моніторингу повітря.
«Зараз розвивається як державна, так і громадська системи моніторингу. Це потужний поштовх для вирішення ряду екологічних проблем. Якщо ми знаємо про рівень та концентрацію забруднення на тій чи іншій території, то можемо усунути джерело. До того ж, на території Дніпропетровської області промислові підприємства вже почали відновлювати свою природоохоронну діяльність. Наприклад, Придніпровська ТЕС запускає потужний фільтр. Це дозволить значно зменшити забруднення атмосфери», — стверджує Артем Павличенко.
Як зазначив експерт, система екологічного моніторингу зараз працює у Павлограді, Жовтих Водах та Нікополі. Є плани щодо її розширення.
«Паралельно існує громадський моніторинг повітря. Кожен мешканець може за свої кошти придбати спеціальні датчики та підключитися до світової мережі. На основі цих даних буде формуватися аналітика відносно концентрації забруднення. Взагалі, йде мова про створення системи сповіщення населення. Адже кожні 2 хвилини формується результат тієї чи іншої концентрації», — додав Артем Павличенко.