Дніпро підтримав справу Стуса словом

21.10.2020 14:28   -

На центральному мосту в Дніпрі 20 жовтня відбулася акція на підтримку книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса».

Дніпровські активісти вивісили банери з цитатами з книги – саме ті, які, за рішенням Дарницького районного суду Києва 19 жовтня, заборонені до поширення, – повідомляє Радіо Свобода.

Ми вже писали про історію із заборони книжки Кіпіані через певні цитати про Медведчука – “Кум Путіна і голова ОПЗЖ Віктор Медведчук через суд заборонив книжку про Стуса”.

Голова ГО «Спільнота активної молоді» Владислав Мельничук пояснює, що акція спрямована на привернення уваги до ролі адвоката Віктора Медведчука в процесі над Стусом.

Кошти на банери збирали від небайдужих містян, збір оголосили в соцмережах, каже Мельничук. Зібрані гроші планують витратити на закупівлю книжки Кіпіані для бібліотек та шкіл.

Дарницький районний суд 19 жовтня ухвалив рішення, яким частково задовольнив позов народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука проти журналіста й історика Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat про заборону видання і поширення книги «Справа Василя Стуса».

Зокрема, суд вирішив визнати «недостовірною і такою, що порушує особисті немайнові права Віктора Медведчука на повагу до честі й гідності, недоторканності й ділової репутації» інформацію, поширену в кількох розділах книжки «Справа Василя Стуса».

Крім того, суд заборонив Кіпіані і видавництву Vivat використовувати і поширювати в ЗМІ інформацію, яка міститься в згаданих двох розділах і «надає можливість ідентифікувати Віктора Медведчука як персонажа, дійової особи без його згоди».