Дніпро – лідер з енергоефективності шкіл та садків

23.07.2021 10:03   -

Дніпро – перше місто в Україні, яке масштабно реалізовує проєкт з підвищення енергоефективності бюджетних закладів. У рамках першого етапу співробітництва з  Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) термомодернізували 43 дитячі садочки та 41 загальноосвітню школу.

Дитячий садок № 232 (вул. Авіаційна, 10) – один із учасників інвестиційного проєкту. Тут проведено комплексну реновацію: утеплено мінеральною ватою фасад будівлі та покрівлю, замінено вікна на енергоощадні, встановлено індивідуальний тепловий пункт. Завдяки енергоефективним заходам у закладі тепер комфортна температура.

«За час існування нашого закладу такого масштабу роботи тут провели вперше. Ефективність ми вже відчули: у приміщенні стало набагато тепліше та затишніше. Ми дякуємо міській владі за можливість стати учасником проєкту з термомодернізації», – сказала директорка ДНЗ № 232 Віра Горбатюк.

Зі свого боку директорка департаменту інноваційного розвитку міської ради Юлія Павлюк зазначила: «Загалом на першому етапі співробітництва з ЄБРР було залучено 10 млн євро інвестицій, а також грант від Фонду Східноєвропейського партнерства з питань енергоефективності та екології у розмірі 2,5 млн євро. Кредитні кошти повертаються завдяки скороченню видатків на комунальні послуги. Наприклад, на базі дитячого садка  № 232 вже зафіксовано за рік 40% економії енергоресурсів, у грошовому еквіваленті це дорівнює 1,2 млн грн».

Торіч завершилися роботи з термомодернізації й у дитячому садочку № 340 (вул. Фабрично-заводська, 23-А). Зовнішні стіни закладу утеплили мінеральною ватою, ізолювали трубопровідні системи опалення, замінили вікна та вхідні двері, встановили автоматизований вузол подання теплової енергії. Річна економія теплової енергії тут склала 37 %. 

«Окрім економії енергетичних ресурсів, бонусом для нашого закладу стало оздоблення фасаду. Тепер наша будівля зовні виглядає більш охайно, сучасно та привабливо», – відзначила вихователька-методистка дитсадка № 340 Альона Максюк. 

Дніпрянка Діна Пашко водить до цього садочка молодшого сина. Жінка із задоволенням відзначає переваги проведеної термомодернізації закладу: «Я застала момент, коли тут стояли ще старі вікна, які пропускали до приміщень холодне повітря. У міжсезоння діти через це часто застуджувалися. Наразі все змінилося, тепер стоять нові світлі та надійні вікна, навіть у групах стало світліше. А те, що стіни утеплили, так ефект ще й влітку є, адже у групах прохолодно, а взимку тепло – це дуже розумний підхід»

Оскільки у Дніпрі довели ефективність впровадження методів термомодернізації, із ЄБРР вже підписано договір на 25 млн євро та отримано ще один грант від Фонду Східноєвропейського партнерства на 5,5 млн євро. Експерти банку вже визначили наступні 98 об’єктів, де впровадять енергоефективні заходи. Серед них навчально-виховний комплекс № 79 (вул. Лазаряна, 7-А). На базі цього об’єкта не здійснювали ніяких робіт. Після енергетичного обстеження тут було зафіксовно перевитрати теплової енергії.

«Експерти Європейського банку визначили, що утеплення ця будівля не потребує, але тут є необхідність в інженерних заходах, які регулюватимуть подання пари для розумного використання теплової енергії. При ремонті врахують аварійні моменти. Це яскравий приклад того, які саме об’єкти обираються для реалізації проєкту з Європейським банком», – підсумувала Юлія Павлюк.