Дніпро є лідером за фінансуванням сфери ЖКГ з міського бюджету – експерт

28.01.2020 16:01   -
Автор:

Дніпро є лідером за часткою витрат на ЖКГ з міського бюджету – у 2020 році вона становить 19 %.
Нижче розташовані: Харків (14,2 %), Одеса (13,9 %) та Київ (11,38 %). Найменше з муніципального кошторису на дану сферу виділили у Львові – 10 % від загального обсягу. Про це під час пресконференції 28 січня повідомив голова правління «Комітету виборців України» Станіслав Жолудєв.
«Сфера житлово-комунального господарства – одна з найпроблемніших в Україні. Ситуацію у даній галузі здебільшого можна охарактеризувати як критичну. Це зумовлено тим, що, по-перше, більшість житлового фонду та комунікацій були побудовані за радянських часів і відтоді майже не ремонтувалися. По-друге, – постійним недофінансуванням даного сектору з боку держави. Безпосередньо у Дніпрі торік ветхі та аварійні будинки (зведені до 1917 року) від загальної кількості житлового фонду комунальної власності становили 11 %. Усі вони – у критичному стані», – зазначив Станіслав Жолудєв.

Проблема критичної інфраструктури притаманна більшості українських міст. Наприклад, у Києві 13 січня цього року біля ТРЦ «Ocean Plaza» прорвало трубу теплотраси – вулицю та торгово-розважальний центр залило гарячою водою. Торік, у квітні, на Деміївській площі столиці мікроавтобус «Volkswagen» на ходу провалився під землю.
У Харкові 8 січня 2020 року майже 20 домів мікрорайону Нові Будинки залишилися без гарячої води через прорив труби. В Одесі у грудні 2019 року під автомобілем провалився асфальт на вулиці Люстдорфська дорога – був пошкоджений водопровід, через що три райони міста залишилися без води. Тобто масштабні аварії набувають системного характеру.
Не дивно, що у такій ситуації міська влада Дніпра приділяє багато уваги проблемам житлово-комунальної сфери. А ефективність діяльності підтверджується результатами загальнонаціональних і місцевих соціологічних досліджень.
Днепр.Главное