Дніпро без Петровського. Виклики перейменування (ВІДЕО)

18.04.2015 15:47   -
Автор:

«Дніпропетровськ мав би бути перейменований ще у 91-му році», — вважає кандидат історичних наук, голова Дніпропетровської обласної організаціїї Національної спілки краєзнавців Ігор Кочергін. Він не припускає перейменування міста на Катеринослав, називаючи це «шило на мило». З іншого боку, Ігор Кочергін визнає, що поширена майже сто років в колах інтелігенції назва «Січеслав» не є знайомою або прийнятною для більшості мешканців міста.
Про це йдеться у сюжеті “Громадського ТБ Дніпро”.
«Альтернатива, яка всім спадає на думку, — це “Дніпро”, тобто назва річки, що є цілком прийнятним у топонімічній традиції», — вважає кандидат історичних наук, гостьовий викладач Університету Гумбольдта в Берліні Андрій Портнов. Він наголошує, що жодне з інших великих міст на Дніпрі не має у своїй назві цього гідротопонімічного елементу.
Ігор Кочергін на запитання, чи треба враховувати думку громадськості, відповідає, що мешканці міста не знають історії, дві третини дніпрян не скажуть, хто такий Петровський. «Тому в першу чергу треба враховувати думку знавців», — каже він.
«Я ще був студентом Дніпропетровського університету, коли проводилося дослідження про те, хто такий Петровський», — згадує Андрій Портнов. «Майже ніхто серед студентів старших курсів не знав, хто такий Григорій Іванович, а ті, хто знали, часто не могли сказати, кому стоїть пам’ятник біля вокзалу».
Ігор Кочергін вважає, що перейменування саме на часі. «Такі зміни найкраще робити в кризові часи, коли відбувається трансформація», — наголошує він.