Дніпряни зареєстрували петицію до Верховної Ради із пропозиціями щодо вдосконалення Закону України «Про публічні закупівлі»

02.06.2020 10:15   -

У Дніпрі представники ОСББ, ЖБК та ОСН виступили із ініціативою внести зміни до Закону України «Про публічні закупівлі». Із 19 квітня 2020 року набули чинності зміни до цього закону, які обмежують об’єднання співвласників у можливості проводити публічні закупівлі. Зокрема, якщо раніше їх треба було проводити від 200 тис. грн, то тепер – від 50 тис. грн. Крім цього, проводити тендери відтепер може лише людина із вищою освітою та із оформленням у штаті ОСББ. Саме тому дніпряни подали петицію на сайті Верховної Ради України зі своїми пропозиціями. (https://itd.rada.gov.ua/services/Petition/Index/8047?aname=published).

Про це під час пресконференції 1 червня повідомила авторка петиції Анжеліка Пилипенко.

«Зрозуміло, що закупівлі повинні бути відкритими та прозорими. Із 2015 року, коли Закон «Про публічні закупівлі» почав діяти, довелося займатися просвітництвом ОСББ, ЖБК та ОСН та навчити їх роботи закупівлі. А з 19 квітня поточного року почала діяти нова редакція цього закону, відповідно до якої ОСББ, ЖБК, громадські організації та об’єднання повинні мати у штаті фахову, сертифіковану людину, яка проводить публічні закупівлі. Тобто, не маючи у штаті фахівця, ОСББ не зможе провести закупівлю. Це призведе до підвищення тарифів на утримання будинків і прибудинкових територій.У петиції ми пропонуємо дозволити Законом України проводити такі закупівлі фаховим підприємцям. Таким чином ОСББ, ЖБК чи громадська організація могли б укласти договір на проведення конкретної закупівлі», – зазначила Анжеліка Пилипенко.

Міська влада Дніпра допомагала у розробці петиції та підтримала ініціативу мешканців.

«Нова редакція Закону України «Про публічні закупівлі» не дає можливості об’єднанням проводити важливі роботи, наприклад, ремонти під’їздів, дахів тощо. Це обмежує не лише об’єднання, а й міську владу тим, що не дозволяє надавати повноцінну підтримку. Наслідки можуть бути у вигляді підвищення розмірів внесків мешканців об’єднань і гальмування ремонтів», – каже спеціаліст відділу по роботі з ОСББ, ОСН і ЖБК Дніпровської міської ради Владислав Макарець.

Віддати свій голос за петицію можна до 26 серпня.