Днепропетровщина: нарушения не повлияли на результаты волеизъявления граждан

23.04.2019 16:15   -
Автор:

Существенных нарушений избирательного процесса, которые могли бы повлиять на ход голосования, а главное — на результат голосования, в Днепропетровской области обнаружено не было. Об этом 22 апреля на пресс-конференции заявил координатор общественного наблюдения ОПОРЫ за выборами в Днепропетровской области Вадим Головченко (далее – УКР.).
Довготермінові спостерігачі від ОПОРИ стежили за виборчим процесом в Дніпропетровській області, починаючи з жовтня 2018 року, з моменту, коли розпочалася дочасна агітація кандидатами на пост Президента України і до підведення підсумків голосування окружними виборчими комісіями.
«Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА відмічають високу активність і відповідальність виборців Дніпропетровської області вчора і попередньо 31 березня. Це позитивні моменти, що громадяни беруть на себе відповідальність за свої рішення. Більшість громадян проявляли активність ще на проміжному етапі виборів: не тільки, знайомлячись з інформацією про кандидатів та їх програмами; також, громадяни проявляли активність з приводу відвідування відділів ведення державного реєстру виборців, стояли у чергах, щоб перевірити себе у списках виборців, щоб подати заяву для зміни місця голосування. Це певний момент відповідальності громадян», — зазначив Вадим Головченко.
Також Вадим Головченко подякував за організацію виборчого процесу в 17 виборчих округах Дніпропетровської області членам окружних виборчих комісій:
«Їх 238 чоловік по всій області, які за дуже короткий термін добре організували виборчий процес. Були певні моменти, форс-мажори, коли вони намагалися за короткий термін створити дільничні виборчі комісії при неповній подачі кандидатами відповідно до своїх квот членів виборчих комісій для організації виборчого процесу. Хотів би подякувати за певні позитивні зміни та відповідальність самих членів дільничних виборчих комісій. У нас по області голосування відбулося приблизно на 1700 виборчих дільницях. А виборчий процес організували майже 245 тисяч членів комісій. Один з позитивних моментів, що більшість були готові у будь-який момент підключитись до організації виборчого процесу та бути волонтерами. Вони подавали свої пропозиції та заяви до окружних виборчих комісій, готові були йти на заміни».
За словами Вадима Головченка, день голосування 21 квітня пройшов спокійно. Але під час спостереження у день голосування спостерігачі ОПОРИ виявили певні порушення. У ранкових засіданнях виборчих комісій часто брали участь особи, які відповідно до закону не мали права перебувати там (сторонні особи). Наприклад, у Кривому Розі це були представники районних у місті рад.
У селі Новокиївка Томаківського району (ОВК №40) спостерігачі ОПОРИ зафіксували можливе контрольоване голосування.
«На дільниці була місцева мешканка з посвідченням преси, яка на початку голосування записувала прізвище, ім’я, по-батькові кожного виборця. Їй зробили зауваження, після цього вона припинала таку діяльність. У нас виникла підозра, що це може бути певна домовленість між виборцями і певним кандидатом або його представниками. Ще один з моментів під час голосування та підрахунку голосів — перестороги членів комісії. Через певне незнання вони забороняли спостерігачам робити фото- та відеофіксацію виборчого процесу під час засідання комісії. Виникали проблеми і порушення під час передачі виборчої документації дільничними виборчими комісіями до окружних. Дільничні виборчі комісії приїжджали з печатками дільничних виборчих комісій, розпечатаними пакетами зі спеціальною системою захисту, де мали знаходитися перші прошиті та другі примірники протоколів», — повідомив Вадим Головченко.