Діра в бюджеті росте – казначейство припинило фінансування незахищених статей

25.11.2020 18:05   -

Держказначейство України звітувало про дефіцит бюджету у 353 мільярди гривень і припинення фінансування незахищених статей, – повідомляє ЕП.

При запланованому на січень-жовтень дефіциті 214 млрд грн було покрито лише 120 млрд грн. Це означає, що на листопад-грудень припадає 178 млрд грн “дефіцитних” видатків. Загалом в останні два місяці року уряд повинен профінансувати 353 млрд грн видатків“, – відзначили в казначействі.

Величезну діру в бюджеті можна було б тимчасово перекрити фінансами від МВФ (2 транші по 700 млн доларів), втім уряд і досі не виконав поставлених вимог і у цьому році Україна уже навряд чи отримає фінансову допомогу. Через це уже 20 листопада Держказначейство заявило про те, що держава зупиняє фінансування усіх незахищених статей бюджету.

Зупинка означає, що держава відмовляється від фінансування в першу чергу капітальних видатків (ремонт, реконструкція, будівництво. – ЕП). За підсумками трьох кварталів 2020 року на ці потреби уряд витратив 45,8 млрд грн із запланованих на цей рік 112,6 млрд грн. Тобто за три місяці до кінця року фінансуванню підлягали видатки ще на 66 млрд грн“, – пояснили в Держказначействі.

До захищених статей відносяться зарплати працівників бюджетної сфери, пенсії, соціальні виплати, погашення боргів. 

В першу чергу від такого кроку постраждає “велике будівництво” доріг, яке розпочав Зеленський – тепер фінансування на ці статті припинено. Хоча, треба зауважити, що фінансування видатків на будівництво доріг у 2020 році теж не було здійснено в повному обсязі – з запланованих коштів витратили лише 2/3 (майже 57 млрд грн. з 86,8 млрд грн.).

Цікаво те, що наразі заявлено про припинення фінансування тих програм, які ще й не починали фінансувати в цьому році – наприклад, за десять місяців не витратили жодної гривні із 100 млн грн, передбачених на реконструкцію аеропорту “Дніпро”. Це ж стосується 500 млн грн, передбачених на ремонт дороги з Дніпра до Мелітополя.

Тож, грошей у бюджеті критично не вистачає, а тому є велика ймовірність того, що уряд почне додатковий випуск гривні, що призведе до зниження її курсу та інфляції. Зокрема, нещодавно про можливість таких кроків заявляв Колишній міністр економіки Тимофій Милованов.

На жаль, ситуація така, що бюджетний дефіцит досить високий зараз, подобається це нам чи ні. Ніхто правду не каже. Але в якійсь формі гроші потрібно буде “надрукувати”, – зазначив Милованов.

Немає опису світлини.