Дезінформація діє як отрута для демократичної системи. Брехня вводиться в демократичний діалог, лякає і заплутує

05.01.2021 11:46   -

Демократія є критично важливою за своєю природою. Інакомислення, сумніви та суперечки є основними елементами публічного дискурсу в демократичному суспільстві. Будь-яке твердження, ідея, пропозиція оскаржується, перевіряється, вивчається нами, громадянами. 

А ось дезінформація діє як отрута для демократичної системи. Брехня вводиться в демократичний діалог, лякає і заплутує, породжує невдоволення і пригнічену розгубленість.

Європейське видання EUvsDisinfo, яке виходить під егідою Єврокомісії, оприлюднило дайджест найбільш ганебних провалів кремлівських пропагандистів у 2020 році.

Як повідомляє Укрінформ, відповідну публікацію розміщено у понеділок на сайті EUvsDisinfo.

Дезінформація діє як отрута для демократичної системи. Брехня вводиться в демократичний діалог, лякає і заплутує, породжує невдоволення громадян. Нажаль, сьогодні це стає серйозним викликом для демократичних суспільств, чим користуються агресивні держави, зокрема – Росія.

Наприклад, ферма ботів, яку виявили фахівці антифейкової організації Сomparitech, була використана для створення та управління 13 775 унікальними обліковими записами Facebook, що втручалися у політичні процеси в США. Кожен із них розміщував дописи у середньому 15 разів на місяць і загалом було обпубліковано 206 625 повідомлень із цієї ферми ботів за один місяць. Нові боти створюються такими “фермами” і постійно видаляються чи поновлюються модераторськими системами Facebook, тому загальні цифри можуть мінятись від місяця до місяця. Найперша публікація з цих облікових записів була створена в жовтні 2020 року.

Topics

Підбиваємо підсумки минулого року сукупністю незграбних помилок прокремлівських місць дезінформації.

  1. Ввічливий отруйник

Справа Навального це, звичайно, головне збентеження для російської держави. Не напад, звичайно, але той факт, що вбивці держави зазнають невдачі, залишає докази та демонструє очевидну відсутність професіоналізму. У грудні Олексій Навальний зателефонував одному із співробітників ФСБ, що брав участь у нападі на нього, прикидаючись вищим офіцером. Співробітник ФСБ знехтував усіма можливими засобами безпеки і ввічливо спробував догодити удаваному босові, зізнавшись у злочині та поділившись деталями планування, проведення та вбивства, яке не вдалося. Таким чином, співробітник ФСБ не лише підтвердив докази нападу російських державних служб на Навального, але й продемонстрував його готовність співати перед незнайомим вищим офіцером, традиції сліпої сервільності та поблажливості в російських державних структурах.

2. Підла вакцина

На ранніх стадіях пандемії прокремлівські ЗМІ обслуговували анти-вакссеристів та конспірологів, тільки для того, щоб зробити 180-градусний поворот в маркетинговій кампанії для російської вакцини Sputnik V. Розроблені Заходом вакцини була висміяні як «мавпяча вакцина», доки британо-шведська AstraZeneca не була запрошена до співпраці щодо розробки вакцин. Відтоді більше ні слова про мавп.

3. Кінорежисер, підробка фальшивок

Кінорежисер Нікіта Міхалков хотів показати, як картинки, що демонструють масові акції проти Олександра Лукашенко в Білорусі, були лише комп’ютерними зображеннями. Тож його телевізійне шоу зробило кілька маніпуляцій, і вони транслювали їх як доказ підробки.

4. Дивна прослушка

Світ навряд чи міг перестати сміятися з Олександра Лукашенко, нелегітимного президента Білорусі, коли він поділився грубо підробленим записом перехоплення бесіди, нібито між німецькими та польськими оперативниками,, які намагалися працювати на зміну режиму в Білорусі і скаржившись на те, що Лукашенко є “міцним горішком”.

5. Образна образність

Володимир Соловйов – один із провідних каналів поширення фейків й дезінформації в РФ. У телевізійному шоу він продемонстрував кадри, нібито бойових дій в Нагірному Карабаху, а насправді – відеоігри Arma3. Гра, випущена 7 років тому, має бути справді великим хітом у Кремлі, оскільки вона вже була використана в 2018 році Міністерством оборони РФ як справжні кадри з Сирії.

6. Сенсаційна семіотика

Вірменська прокремлівська дезінформація потрапляє в марення ворожіння, знаходячи “доказ” причетності “Ілюмінатів” до війни в Нагірному Карабаху у відео Леді Гаги. Цей підхід, детальний аналіз «знаків», регулярно використовується не лише невеликими торговими агентами у Вірменії, але і найбільшим російським виданням «Комсомольська правда»: воно щорічно шукає якісь “знаки” і «передбачення» на обкладинці The Economist.

Кілька високопоставлених членів російського парламенту, Думи, історично були надійними виробниками дезінформації, мужньо дотримуючись парадигми брехні і наполегливо займаючи інформаційний простір. Російські законодавці висловлювали брехню на кшталт «датські борделі для зоофілів» та «США атакують Росію кліматичною зброєю”.

Усього у 2020 році інформаційна база EUvsDisinfo поповнилася 10 000 випадками подібної безглуздої дезінформації, яка ганьбить лише її авторів. При цьому навіть така примітивна дезінформація може бути небезпечною, адже здатна вбивати людей.

Дефіцит порядності

Заголовок цього щорічного огляду припускає, що помилки можуть бути “незручними”. Ми можемо сміятися з грубої, прозорої брехні, поки не згадаємо, що Олександр Лукашенко – жорстокий диктатор, який жорстоко розправляється з мирними протестуючими. Ми могли б глузувати з примітивних ідей про “лялькових майстрів”, поки не побачимо за ними антисемітизм та гомофобію. Ми сміємося над мемами про ФСБ, які отруюють нижню білизну Олексія Навального, поки не згадаємо, що це була масштабна, амбіційна і ретельно спланована спроба вбивства, яка провалилася лише через професіоналізм пілотів, які вирішили здійснити аварійну посадку, та медичного персоналу в Омську, що виявили симптоми отруєння та провели правильне лікування.

Депутати російського парламенту не соромляться повторювати давню брехню, якщо вірять, що можуть на цьому щось заробити. Кремлівські «журналісти» не бачать сенсу виправляти помилки; ні Михалков, ні Соловйов не мали пристойності вибачитися за обман своєї аудиторії.

Збентеження свідчить про існування моралі та принципів. Брехня, підробки та фігня є частинами жорстокого нападу на демократію.