Дешевий газ змусив РФ розпродувати золото

10.08.2020 11:11   -
Автор:

РФ вже продала золота у 10,8 разів більше, ніж рік тому. Експорт золота в другому кварталі 2020 року перевищив у грошовому вираженні експорт трубопровідного газу; в натуральному вираженні експорт підскочив приблизно у дев’ять разів – до 87 тон, у другому кварталі 2019-го з Росії вивезли десять тон золота, – інформує «Рамблер».

«Газпром», що володіє монополією на експорт трубопровідного газу, продав за кордон палива на $ 2,4 млрд. За попередньою оцінкою ЦБ, в цілому за другий квартал експорт трубопровідного газу приніс Росії $ 3,5 млрд виручки, тобто менше, ніж експорт золота за два місяці.

“Така ситуація в історії нашої країни склалася вперше”, – зазначив керівник групи оцінки ризиків сталого розвитку АКРА Максим Худалов. За його словами, як мінімум з 1994 року експорт газу приносив більше виручки, ніж експорт золота, – повідомляється на РБК.

У квітні-травні минулого року Росія експортувала дорогоцінного металу на 247 млн$, а в першому кварталі 2020 року – на 1,4 млрд$. Таким чином, за рік продажі виросли більш як у 14 разів.

Зростання продажу золота за кордон повністю не компенсує падіння нафтогазових доходів, на які припадає більше половини експорту, – вважає начальник центру розробки стратегій Газпромбанку Єгор Сусін. За його оцінками, експорт золота може перекрити менше 10% втрачених доходів від продажу нафти і газу в 2020 році.

У кращі роки Росія отримувала до $ 60-70 млрд на рік від експорту газу, а весь золотий експорт навіть за нинішніми дуже високими цінами не перевищить $ 13 млрд. Головний покупець російського золота (близько 80%) – Великобританія. В 2019 році РФ рекордно наростила експорт в цю країну – більш ніж в 12 разів в вартісному вираженні, до $ 5,33 млрд з загального експорту в $ 5,7 млрд. У січні-травні 2020 року на Великобританію довелося $ 4 млрд золота із загального обсягу експорту в $ 5,1 млрд. Це пов’язано зі статусом Лондона як центру глобальної торгівлі золотом і місця, де фізично зберігаються запаси металу.

Автор – Боніфацій