Держбюро розслідувань викличе на допит голову ОП Андрія Єрмака через зрив операції з захоплення “вагнерівців”

26.11.2021 08:12   -

Державне бюро розслідувань запросить на допит голову Офісу президента Андрія Єрмака у справі про провальну спецоперацію проти російських найманців із «ПВК Вагнера», заявив в. о. директора ДБР Олексій Сухачов, – повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Протягом кількох днів викликатимемо пана Єрмака на допит. Чому це сьогодні не робимо? Тому що ми очікуємо на певну інформацію від наших колег із правоохоронних органів найближчими днями», — сказав Сухачов, додавши, що жодних фактів та доказів провини Єрмака у зриві спецоперації слідство поки не отримало.

Також Сухачов визнав, що Єрмака не допитували у справі про вказану спецоперацію, яку відкрили ще у вересні 2020 року.

Про це в ефірі “Права на владу” сказав в.о. директора ДБР Олексій Сухачов.

Ведуча продемонструвала в ефірі уривок з інтерв’ю керівника Bellingcat Христо Грозєва, в якому він сказав, що, на його думку, відстрочка фінальної стадії операції була рівносильною її провалу. Згідно з розслідуванням Bellingcat, саме Єрмак “запропонував” відкласти затримання вагнерівців.

Ведуча прямо запитала Сухачова: “Єрмак — кріт чи не кріт? Він винен чи ні в цій ситуації?”.

На запитання, чи планує ДБР допитати президента Володимира Зеленського, він відповів, що якщо слідчий матиме таку необхідність, він це зробить.

17 листопада Bellingcat та The Insider опублікували розслідування про українську операцію проти ПВК Вагнера. Згідно з матеріалом, українським розвідникам вдалося вивезти з Росії десятки ключових бойовиків ПВК Вагнера, причетних до військових злочинів на Донбасі. Спецоперація мала завершитися примусовою посадкою літака з бойовиками в Україні. Але в останній момент на “пропозицію” голови ОП Андрія Єрмака операцію “перенесли”.

В ОП, реагуючи на розслідування Bellingcat, повідомили, що Єрмак не має повноважень віддавати накази органам розвідки, але міг “відкрито наполягати у відповідних форматах на акуратному ставленні” до домовленостей про припинення вогню на Донбасі.

Журналістка Яніна Соколова опублікувала документи, які, за її словами, стосуються проведення спецоперації із затримання найманців ПВК Вагнера. У документах йдеться, що перенесення дати затримання відбулося за “рішенням вищого військово-політичного керівництва України”.

Колишній голова ГУР МО Василь Бурба, який брав участь у підготовці спецоперації, сказав, що усне розпорядження про її перенесення дала уповноважена президентом людина.

ТСК у звіті вказує, що спецоперація українських спецслужб все ж таки була, але хто стоїть за її відстрочкою на 5 днів (через яку найманців затримали білоруські спецслужби, а не українські) — невідомо. «Зливу» інформації з української сторони (за звітом ТСК) не було.