Депутати звільнили Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради

07.10.2021 16:49   -

Народні депутати проголосували за звільнення Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради. Про це йшлося на засідання Верховної Ради

«За» відповідне рішення проголосувати 284 нардепи. Разумков покинув сесійну залу під аплодисменти народних депутатів.

Верховна Рада звільнила Разумкова з посади спікера

Нагадаємо, 2 жовтня народні депутати від «Слуги народу» у Трускавці зібрали понад 150 підписів за відкликання спікера Ради Дмитра Разумкова.

Раніше в ОПУ заявляли, що позиція Разумкова розходиться з позицією СН, і що він «гальмує ініціативи президента Зеленського».

4 жовтня парламент запустив процедуру відставки Разумкова. При цьому сам Разумков заявляв, що процедура відкликання спікера ВР буде проходити виключно за регламентом.

На цьому тижні Рада відсторонила Дмитра Разумкова від проведення пленарних засідання на 5 і 6 жовтня. Питання про звільнення Разумкова включили до порядку денного ВР 7 жовтня.

Сам Разумков заявив, що вважає таку процедуру незаконною, але до суду звертатися не буде.

Примітно, що монобільшість не віддала необхідної для звільнення спікера кількості голосів.

Так, за звільнення Разумкова проголосували 215 “слуг”, 20 нардепів “Батьківщини”, 18 нардепів партії “Довіра”, 19 нардепів “За майбутнє”, частина “Голосу” (6 нардепів) та 6 позафракційних.

“Проти” голосувала “Євросолідарність”- 27, “ОПЗЖ” – 23, 7 “слуг”, 8 нардепів “Голосу” і частина позафракційних (8).

Призначити нового спікера Рада готується у п’ятницю, 8 жовтня. Засідання проведе нардеп від СН Данило Гетманцев.

При цьому опозиційні партії подякували Разумкову за роботу, за те, що намагався дослухатися до усіх фракцій і не дав “повалити парламентаризм”.

Представники “Батьківщини”, “ОПЗЖ” та “Євросолідарності” висловили впевненість у тому, що побачать Разумкова як самостійного політика у наступному скликанні парламенту, на відміну від представників “Слуги народу”.

А нардепка Вікторія Сюмар заявила, що деякі спікери, яких знімали з посади, потім ставали президентами.

Політики додали, що вдячності від “Слуги народу” Разумков не дочекається. Сесійна зала парламенту помітно поріділа, коли у залі почали ставити питання колишньому голові парламенту.

Представники “Голосу” відзначили, що “слуги” мали б подякувати Разумкову за роботу, а не соромливо ховати очі. Сергій Рахманін заявив, що уже завтра будь-хто при владі може і сам опинитися за бортом і стати “їжею”.

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив на брифінгу Арахамії у кулуарах ВР 7 жовтня , що звільнений спікер Верховної Ради і перший номер у партійному списку “СН” Дмитро Разумков вписав у список партії лише трьох людей.  

За словами Арахамії, політично “Слуга народу” і Разумков більше не можуть бути разом, тому що колишній спікер бажає бути самостійним політиком.

Він додав, що Разумков буде створювати своє окреме об’єднання.

Щодо покарання тих нардепів у “Слузі народу”, які голосували проти відставки Разумкова, Арахамія заявив, що це внутрішньо фракційне питання.

Зокрема, проти відставки Разумкова голосували такі нардепи “СН”: Людмила Буймістер, Олег Воронько, Артем Дмитрук, Оксана Дмитрієва, Володимир Козак, Василь Мокан, Неллі Яковлєва.