Денис Шмигаль прокоментував обіцянку Зеленського щодо виплати 1000 гривень вакцинованим

17.11.2021 17:13   -

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль прокоментував нещодавну заяву президента Зеленського про те, що кожен вакцинований українець отримає по 1000 нгривень.

Зокрема, Шмигаль підкреслив, що гроші можна буде витрачати лише на культурні заходи, подорожі і спорт. Нащо це все малозабезпеченим і людям похилого віку – не зрозуміло. Краще б уже харчів дали на 1000 гривень…

Окрім того, отримати гроші можна буде лише через додаток Дія.

Загалом, Денис Шмигаль відзначив наступне:

  • Кошти в розмірі 1 тисячі гривень будуть виплачені на віртуальні платіжні картки через Дію.
  • Їх можна буде витратити на придбання квитків у кінотеатр, театр, на концерт, на заняття спортом та подорожі Україною потягом або літаком тощо.
  • Приблизно 6 тисяч суб’єктів бізнесу по всій країні зможуть взяти участь у програмі.
  • Програма запрацює з 19 грудня й діятиме цього року та до кінця наступного.
  • 3 млрд грн спрямовуємо на програму цьогоріч та ще 3 млрд грн — на початку наступного з можливим розширенням фінансування. Це окрема програма із загального фонду державного бюджету.
  • Жодних податків на цю 1000 гривень нараховуватися не буде. Ці кошти жодним чином не вплинуть на отримання субсидії.

Втім, далеко не всі підтримують таку ініціативу Зеленського. Зокрема, колишній міністр МОЗ Максим Степанов розкритикував цей хід, зауваживши, що фінансова допомога була би потрібнішою не на розваги і відпочинок, як переконує Зеленський, а на допомогу малозабезпеченим та збільшення зарплат медиків.

Якби 1000 грн була справжня, а не віртуальна, її можна було б виділити малозабезпеченим людям похилого віку, щоб вони купили продукти, оплатили комунальні послуги або придбали необхідні медикаменти. Пенсіонерам, які не в силах вистояти чергу у центрі вакцинації, потрібно створити відповідні умови, щоб вакцинувати їх вдома. Для цього виділити кошти на додаткові вакцинальні бригади. Окремий пункт – фінансова допомога медикам. Не красиві слова подяки, а реальна матеріальна підтримка. Не на розваги, а на прожиття. Бо нинішня ініціатива виглядає, як бенкет під час чуми“, – написав Степанов у Фейсбук.