Дефіцит вітаміну D збільшує ризик важкого COVID-19 в 14 разів

05.02.2022 16:34   -

Питання про користь вітаміну D проти COVID-19 постійно обговорюється. Вчені з Ізраїлю представили наочні дані про захворюваність людей з низьким та оптимальним рівнем вітаміну D та продемонстрували очевидну залежність між дефіцитним станом та смертністю. Їхня робота вперше включала оцінку рівня вітаміну D до інфікування, що особливо важливо для достовірних результатів, – повідомляє HighTech Plus з посиланням на EurekAlert.

Наявність в організмі інфекції може знижувати рівень вітаміну D, тому вчені вирішили проаналізувати його показники, отримані від 2 тижнів до 2 років до хвороби COVID-19, та порівняти їх із перебігом захворювання. Їхня робота вкотре доводить, що дефіцит вітаміну D є фактором ризику тяжкого перебігу COVID-19.

Крім важливої ролі у здоров’ї кісток вітамін D асоційований з користю при аутоімунних, серцево-судинних та респіраторних захворюваннях.

З початком пандемії COVID-19 лікарі стали найчастіше призначати його для профілактики інфекції, оскільки він відіграє важливу роль у стимулюванні імунної відповіді. Ізраїльські вчені продемонстрували, як конкретні показники впливають на перебіг інфекції. В їхньому експерименті взяли участь 1176 осіб.

Дефіцитні стани (менше 20 нг/мл) у 14 разів підвищували тяжкий перебіг COVID-19 порівняно з показниками 40 нг/мл. Смертність і натомість дефіциту становила 25,6%, а при оптимальних показниках 2,3%.

Всі дані були скориговані з урахуванням статі, віку, хронічних захворювань та інших факторів, що потенційно впливають на результат.

«Це означає, що низький рівень вітаміну D значною мірою сприяє важкості та смертності від COVID-19», – підсумували автори.

З інших досліджень відомо, що оптимальний рівень вітаміну D знижує ризик раку кишечника на 50%, а дефіцит збільшує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань удвічі.

Взимку вітамін D користується особливою популярністю. Адже у похмурий період року багато людей відчувають його дефіцит.

Вітамін D – це жиророзчинний вітамін. Тобто він здатний розчинятися у жирах та оліях, тому тривалий час зберігається в організмі.

Його часто називають “сонячним вітаміном”. Адже головне джерело вітаміну – сонячне проміння. Коли ультрафіолетове проміння потрапляє на шкіру людини, у нашому тілі синтезується вітамін D.

Однак, попри важливість сонця для синтезу вітаміну, варто обмежити вплив сонячного світла на шкіру. Адже це може призвести до розвитку раку шкіри. 

Проте сонце – не єдине джерело вітаміну. Люди також можуть отримувати його з їжі. Продукти, які містять вітамін D, які треба включити до раціону, особливо зимового і пандемічного:

  • рибу (лосось, форель, осетер, печінка тріски, скумбрія, тунець, палтус, сардина);
  • гриби;
  • яєчний жовток;
  • молоко (соєве, мигдалеве та коров’яче);
  • натуральний апельсиновий сік.