ДБР почало розслідувати публікацію журналісткою Соколовою документів по операції із затримання «вагнерівців»

19.11.2021 11:46   -

Державне бюро розслідувань порушило кримінальне провадження після публікації журналісткою Яніною Соколовою документів, які нібито підтверджують що операцію із затримання «вагнерівців» перенесли за наказом вищого політичного керівництва України, – повідомляє пресслужба ДБР.

Бюро перевірить автентичність цих документів, а також встановить військовослужбовців, які мали доступ до цих документів та можуть бути причетні до їх витоку. Провадження відкрили за ч. 1 ст. 328 (розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у звʼязку з виконанням службових обовʼязків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства) Кримінального кодексу.

Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Напередодні Соколова повідомила, що кілька днів тому їй «підкинули» флешку, на якій містилися документи щодо операції «Авеню» із затримання бойовиків приватної кампанії Вагнера, які брали участь у війні на Донбасі. Вона і її колеги вирішили, що документи справжні, тому вирішили їх оприлюднити.

Серед документів — доповідна записка тодішнього керівника Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурби, на імʼя тодішнього міністра оборони Андрія Тарана, датована 22 червня 2020 року і завізована 1 липня 2020 року. Цей документ санкціонував проведення операції «Авеню».

Другий документ — звіт про проведення спецоперації від 4 серпня 2020 року за підписом начальника спеціального резерву ГУР МО Юрія Семенюка з візою Бурби. З документів стає ясно, що операцію, попри те, що найманців захопити не вдалося, визнали успішною.

17 листопада міжнародна група розслідувачів Bellingcat опублікувала своє розслідування про «злив» спецоперації із затримання Україною бойовиків російської «ПВК Вагнера». З нього зрозуміло, що Володимир Зеленський знав про операцію, а голова ОП Андрій Єрмак просив її відкласти.

ТСК у звіті вказує, що спецоперація українських спецслужб все ж таки була, але хто стоїть за її відстрочкою на 5 днів (через яку найманців затримали білоруські спецслужби, а не українські) — невідомо. «Зливу» інформації з української сторони (за звітом ТСК) не було.

Президент України, голова ОП Андрій Єрмак, а також СБУ та Служба зовнішньої розвідки стверджували, що ніяку операцію не готували, а медіа поширюють російську дезінформацію. Однак ексглава Офісу президента Андрій Богдан підтвердив існування спецоперації, а п’ятий президент Петро Порошенко заявив, що у 2018 році особисто її санкціонував.