Данія хоче припинити видобуток нафти й газу заради покращення екології

07.12.2020 10:25   -

В нашому капіталістичному світі, де країни і люди прагнуть збагачення та достатку дивно почути, як хтось відмовляється від прибутку. Але Данія ламає стереотип і дає приклад вдумливого ставлення до буття.

Наразі Данія – країна, що видобуває найбільше нафти й газу серез своїх сусідів по Євросоюзу, – заявила про припинення геологічної розваідки нових родовищ нафти й газу в Північному морі, поставивши амбітну ціль – до 2050 року повністю припинити видобуток вуглеводнів.

Ми ставимо фінальну крапку ері корисних копалин“, – заявив міністр з проблем клімату і енергетики Дан Йоргенсен, як повідомляє ВВС.

Представники Грінпіс назвали таке рішення переломним, з якого може початися нова ера стосунків людини і природи.

Наразі Данія має 20 родовищ нафти й газу, де веде видобуток, і припинення розвідки нових родовищ може коштувати країні понад 2 мільярди доларів. Втім, це не лякає данців, що вірять у важливість свого прикладу в питанні боротьби за зменшення викидів СО2.

Ми – лідер з видобутку нафти в ЄС, і наше рішення буде мати резонанс по всьому світу“, – наголосив міністр Йоргенсен.

Рішення і справді безпрецедентне – жодна країна чи компанія до цього не відмовлялася від того, щоб заробляти на нафті й газові. Теперішній уряд Данії загалом вважається “екологічним” і голова уряду Метте Фредеріксен вважає подібні кроки логічним продовженням передвиборчих обіцянок.

Втім, експерти вважають, що важливою причиною такого кроку данського уряду є значне зниження цін на нафтопродукти, що особливо сильно проявилося із початком пандемії. І хоча ціни на нафту і газ трохи виросли порівняно із весняною кризою, деякі експерти вважають, що нафта уже ніколи не буде такою дорогою як раніше – розвиток альтернативної енергетики все швидше витісняє енергію природних копалин.

Тож, цілком імовірно, що Данія використає час до 2050 року для того, щоб повністю перейти на відновлювані джерела енергії і стати передовою країною в плані екологічних технологій.

До 2030 року третину електроенергії Британії вироблятимуть вітряки,  розташовані у морі | Громадське телебачення