«COVID стає пандемією невакцинованих» – МОЗ пропонує надати вакцинованим більше прав під час карантину

09.09.2021 05:28   -

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) готує зміни до карантинної постанови, згідно з якими пропонується надати більше прав вакцинованим громадянам під час дії карантинних обмежень «жовтої» та «червоної» зон, – повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час засідання уряду в середу.

«Відповідно до практики європейських країн і США, ми пропонуємо наблизити якість життя вакцинованого населення до звичайної. Тому ми з міністерствами розпочали роботу над змінами до карантинних норм для дотримання балансу між захистом населення від коронавірусу та його благополуччям. Зокрема, передбачаємо, що більшість обмежень «жовтого» і «червоного» рівнів епіднебезпеки не застосовуватиметься, якщо будуть вакциновані колективи або відвідувачі цих закладів», – сказав він.

Міністр навів приклад роботи закладів освіти: у «жовтій» зоні їх робота не буде обмежуватися, якщо 80% педагогів матимуть документ про вакцинацію хоча б однією дозою.

Голова МОЗ запропонував спочатку прийняти відповідну постанову Уряду, а потім вже ухвалювати рішення про запровадження «жовтої» зони по всій країні.

«Лише коли постанова набере чинності, а це 7 днів від дня її розгляду на уряді, пропонуємо скликати засідання національної комісії техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій питання для встановлення жовтого рівня епідемічної небезпеки. До того часу всі, і зокрема заклади освіти, продовжують працювати за правилами зеленого рівня», – пояснив міністр.

За словами Віктора Ляшка, «COVID стає пандемією невакцинованих».

«Саме невакциновані інфіковані потрапляють до лікарень і перебіг коронавірусної хвороби у них протікає значно складніше», – наголосив очільник МОЗ, зазначивши, що в Україну вже доставлено понад 20 мільйонів доз вакцин різних виробників.

Міністр також сказав, що “зараз епідситуація в країні прогнозовано погіршується”, перевищено деякі індикатори, але ситуація поки не критична.

Нагадаємо, Україна може перейти в жовту зону карантину вже з 13 вересня.