Цьогорічні «успіхи» щодо видачі «теплих кредитів»

10.06.2020 16:02   -

У Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України хваляться новиною: «Ще понад 100 млн грн «теплих кредитів» залучено родинами на енергоефективні заходи за тиждень».

Але чомусь порівняльну базу беруть за 2016 рік: «Загалом, із початку дії програми у квітні і по сьогодні її учасниками стали більше 480 ОСББ, отримавши 147 млн грн кредитів. Це у понад 2 рази більше, ніж за весь 2016 рік, коли ОСББ залучили 61 млн гривень».

Якимось дивним чином не згадуються успіхи минулорічної бюджетної політики попередньої влади, попереднього парламенту, які ще не були «слугами», адже за інформацією самого ж агентства, «… у 2019 р. близько 220 тис. родин залучили 1,4 млрд грн «теплих кредитів», щоб впровадити енергоефективні заходи та підвищити комфорт у своїх будинках. Із державного бюджету учасникам відшкодовано 545 млн грн у 2019 році».

Хоча можна їх зрозуміти, оскільки 2020 року від «слуг народу» на теплі кредити передбачено 400 млн грн, а це така ж сума, як і у попередні два роки. Може саме тому і порівнюється цьогорічне утеплення аж із далеким 2016 роком?

Але найголовніше, що агентство зовсім не пояснює, чому саме мешканці ОСББ так активно цікавляться «теплими кредитами». А все через те, що відбулися зміни і власники квартир цього року вже не зможуть отримати теплі кредити без ОСББ.

Тобто відбулося урізання – відтепер власники квартир позбавлені можливості отримати «теплі кредити», а відповідно і компенсацію від держави за утеплення житла. З цього року вони мають право лише подати заявку на кредит готівкою без державної компенсації, адже Фонд енергоефективності надає гранти лише ОСББ.

Ось такі «успіхи» в подоланні «епохи бідності».

Матеріал – Юрко Акімов