Цієї суботи Дніпропетровськ долучиться до акції «Ніч музеїв»

12.05.2016 14:46   -
Автор:

Цього року загальноміська акція «Ніч музеїв – 2016» проходитиме у Дніпропетровську у трьох музеях: Дніпропетровському національному історичному музеї ім.Д. І. Яворницького (просп. Д. Яворницького, 16), музеї українського живопису (пл. Троїцька, 5а) та музеї «Машини часу» (вул. Мандриківська, 44).
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на прес-службу міськради.
«Вперше «Ніч музеїв» була проведена в Берліні в 1997 році. Вдруге – 1999 року за ініціативою Міністерства культури Франції під назвою «Весна музеїв», оскільки саме весною, 18 травня в усьому світі відзначається Міжнародний день музеїв. До цьогорічної міжнародної акції Дніпропетровськ теж долучиться і 14 травня вона пройде у трьох музеях. «Хочемо, щоб поціновувачі насолодилися мистецтвом. Музеї підготували насичену цікаву програму, у тому числі арт-проекти. Тому запрошуємо дніпропетровців та гостей міста долучитися до акції «Ніч музеїв» і відвідати музеї, в яких вона проходитиме», – сказав під час прес-конференції заступник міського голови Олександр Шикуленко.
Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д.І. Яворницького проводить цю акцію з 2005 року. «З гордістю можу сказати, що наш музей, а також одеський, стали першими в Україні, які підтримали цей проект. За роки його проведення багато що змінилося. Якщо раніше це були просто нічні екскурсії, то сьогодні – це шестигодинне нон-стоп дійство, яке розпочнеться з 18.00 14 травня. Через розмаїття культури та історії нашого краю відвідувачі побачать парадоксальні, несподівані, а іноді навіть абсурдні паралелі з сучасністю. Гості зможуть відвідати бал ХІХ сторіччя та спіритичний сеанс початку ХХ ст., навчитися танцювати «заборонений» чарльстон 1920-хх та поборються з не писемністю початку 1930-хх років», – повідомила директор Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького Надія Капустіна.
Читайте также: Днепропетровский студент поедет покорять Силиконовую долину.
За словами директора музею українського живопису Сергія Бурбело, його музей проведе акцію «Ніч музеїв» двічі – 14 та 21 травня. «Так співпало, що 14 травня буде День вуличного співу та музики і наш музей стане одним із майданчиків – співатиме відомий оперний співак Олександр Благодарний, солісти консерваторії ім. Глінки. З 15.00 розпочнеться цей захід, а ввечері планується відкриття виставки скульптора-аматора з власним неповторним світоглядом Аркадія Гольдмана, а також скульптурної виставки студентів Львівської національної академії мистецтв. Окрім того, для усіх бажаючих у нашому музеї проходитимуть майстер-класи з писанкарства. На 21 травня заплановано відкриття музейного саду», – поділився Сергій Бурбело.
Третій музей, який долучиться до акції «Ніч музеїв» – музей «Машини часу». «Ввечері цієї суботи відвідувачів музею зустрічатимуть його експонати – автомобілі з габаритними вогнями. На технічних майданчиках можна буде освоїти професію столяра або ливарника. На другому поверсі музею проходитиме інсталяція картини Ф.П. Решетникова «Знову двійка». Цього року музей організовує безкоштовну доставку всіх бажаючих від Історичного музею до музею «Машини часу», яка стартує з 18:00 (відправка щогодини)», – додав начальник управлінні культури та мистецтв міської ради Євген Хорошилов.
Читайте также: В Днепропетровске начата подготовка к народному вече.