Чи можуть окупанти викопати тунель до Нікополя під колишнім Каховським водосховищем: думка експерта

22.02.2024 10:48   -

Нещодавно у соцмережах почала розповсюджуватися інформація стосовно того, що російські ДРГ можуть проникнути на Дніпропетровщину за допомогою підкопу через колишнє Каховське водосховище. Доктор технологічних наук розповів Суспільному, чи можливо це насправді, – повідомляє про Новини Дніпра сайт «Наше Місто».

Після чуток стосовно можливого підриття тунелю під Каховським водосховищем начальник Нікопольської РВА Євген Євтушенко спростував цю інформацію. Він каже, що водосховище не висохло і будівництво тунелю в понад 4,5 кілометри між берегами було б помітним. Натомість доктор технічних наук Сергій Гапєєв зауважує, що теоретично таке будівництво є можливим.

Науковець каже, що загалом існують технології, які дозволяють створити ймовірний тунель в нестійких чи слабостійких гірських породах. Це можна здійснити як з поверхні, так і підземним методом.

«Це чисто теоретично, технологічно, не беручи до уваги питання коштів, ресурсів та іншого. Якщо ми говоримо про перекидання якихось диверсійно-розвідувальних груп ворога по такій споруді, ми маємо розуміти, що це людина в спорядженні, в індивідуальних засобах захисту, зі зброєю. Для того, щоб вона дісталася якогось кінцевого пункту, могла виконувати бойову задачу, вона має хоч з мінімальним комфортом переміщуватися. Не плазом, а на своїх ногах», – зауважує професор, завідувач кафедри будівництва геотехніки, геомеханіки “Дніпровської політехніки” Сергій Гапєєв.

Таким чином, за словами експерта, розмір об’єкта має бути шириною принаймні 70 см, висотою — як мінімум півтора метра. Але будівництво таких розмірів буде важко не помітити. Через це таємно провести таке будівництво не вдасться. Окрім того, Сергій Гапєєв зауважує, що така споруда має бути надійною та витримати влучання артилерійських снарядів тощо.

За словами науковця, побудувати такий підкоп в короткі терміни неможливо. Для створення тунелю потрібно зробити кріплення, з великою кількістю каміння або дерева. Можна використати трубу великого діаметра, металеву чи з полімеру, але їх потрібно якось транспортувати й складати.

«Побудова такої конструкції теоретично можлива. Навіть в тих ґрунтах, які там є. Але таємного будівництва, на мій погляд, очікувати складно. Його буде дуже видно. Досвід побудови метрополітену показує: щоб пройти 200 метрів подібного тунелю великого діаметру, потрібно спеціальний отвір технологічний, де встановлюють спеціальне обладнання. Багато людей потрібно, потрібні комунікації, підвести воду», — розповідає Сергій Гапєєв.

Загалом, за словами експерта, аби прокласти тунель, знадобиться десь пів року і багато ресурсів.