Чи можна вакцинуватися людям з хронічними захворюваннями?

07.12.2021 16:52   -
Автор:

У Дніпрі у форматі zoom-конференції підопічним відділень територіального центру роз’яснили важливість проведення вакцинації проти COVID-19, зокрема й тим, у кого наявні хронічні захворювання (цукровий діабет, гіпертонія, онкологія тощо).

Під час заходу заступник міського голови, директор департаменту охорони здоров’я населення Андрій Бабський зазначив, що особисто він вакцинувався двома дозами ще навесні, а також усі співробітники департаменту і 95 % медичних працівників: «Це свідчить про те, що медична спільнота Дніпра цілком довіряє і підтримує вакцинацію. Наразі це єдиний спосіб максимально захистити себе від коронавірусної хвороби чи тяжкого перебігу недуги. А особливо це стосується людей з хронічними хворобами, коли відповідні щеплення можуть врятувати життя. Наразі по місту їх вже зроблено понад 800 тисяч».

Зі свого боку заступник міського голови, директор департаменту соціальної політики Едуард Підлубний повідомив, що наразі усі працівники відділень територіального центру теж вакциновані, тоді як підопічні – лише 25 % із понад 8 тис. людей, які перебувають на обліку.

«Ще 236 підопічних виявили бажання вакцинуватися вдома. Відповідні списки вже передано до лікувальних закладів. Усі відділення терцентру співпрацюють у цьому питанні з медичними працівниками. Власним прикладом закликав усіх працівників соціальної сфери вакцинуватися. Якщо вони і хворіють, то, на щастя, у легкій формі і без тяжких наслідків. Тож це має стати вирішальним для наших містян поважного віку у проведенні вакцинації проти коронавірусу. Це єдиний шанс вберегтися від цієї страшної історії і зберегти життя нашим підопічним», – наголосив Едуард Підлубний.

Медична директорка центру первинної медико-санітарної допомоги № 1 Надія Сальник нагадала, що у місті працюють 12 пунктів вакцинації, 34 пункти щеплень, а також мобільні бригади: «Люди з хронічними недугами передусім мають вакцинуватися. Патології судин, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет ведуть до більш складного перебігу коронавірусної хвороби у разі її виникнення. Тому, щоб не було тяжких наслідків, і закликаємо передусім таку категорію людей вакцинуватися проти COVID-19. Наші сімейні лікарі телефонують таким пацієнтам і запрошують прийти зробити щеплення. А немобільних вакцинуємо вдома».

Водночас завідувач кардіологічного відділення клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Андрій Іванов додав, що з кожною хвилею COVID-19 у стаціонарі пацієнти – у більш важких станах.

«Більшість пацієнтів, яких госпіталізують з коронавірусом, – невакциновані. Звідси і більш тяжкий перебіг хвороби, що сама по собі – досить непередбачувана. Тому не слід довіряти необґрунтованим страхам, чуткам, а треба зробити щеплення, щоб себе захистити», – підкреслив Андрій Іванов.