Чому українці їдуть за кордон, – дослідження

24.10.2019 09:45   -
Автор:

Проблема негативного соціально-демографічного тренда в країні вкотре порушується представниками державних інстанцій. Так, за словами Дмитра Дубілета, міністра Кабінету Міністрів, зараз з України виїжджає більше людей, ніж приїжджає. Експерти hh.ua дослідили, чому та куди їдуть пошукачі.
Досвід роботи за кордоном є в кожного п’ятого респондента. Такі результати показало опитування, яке проводилось hh.ua серед користувачів порталу. При цьому найпопулярнішими напрямами виявились країни ближнього зарубіжжя (Польща, Словаччина, Угорщина, Молдова, Чехія), країни СНД (Білорусь, Казахстан) та Німеччина.
Сумарно на них припадає 57%. Окрім того, у відповідях досить часто фігурують Велика Британія, Іспанія, ОАЕ та США.
Серед тих, хто має досвід роботи за кордоном, 41% – працювали за довгостроковим контрактом, 217% – їздили на сезонні підробітки, а 14% брали участь у програмах, що надають студентам роботу за кордоном під час канікул.
Стільки ж респондентів працювали за кордоном на момент опитування. Порівнюючи ці дані з результатами минулорічного дослідження, можемо побачити, що прецеденти роботи за контрактом та участь у студентських програмах почастішали, а от на сезонні підробітки виїжджати стали рідше.
Є певні відмінності й у причинах, через які люди вирішували виїжджати на роботу за кордон. Певною мірою це стали пов’язувати із можливістю більше заробляти, а випадки релокації в межах компанії навпаки почастішали. Майже 40% припало на варіант «Інше», де найчастіше фігурувало бажання респондентів змінити країну – без прив’язки до роботи.