Чому українці не підтримують молодих політиків?

19.03.2018 11:00   -
Автор:

Українці хочуть нових лідерів, а в результаті все одно обирають старих і прогнозованих. Основна причина — український консерватизм, розповів соціолог, керівник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на Gazeta.ua.
«Українець голосує і розчаровується. Розуміє, що стає на граблі, але нічого не може змінити. Якщо пропонувати гречку, називатиме всіх покидьками і братиме. Громадяни розуміють, що можуть впливати на владу. Але це не означає, що ми будемо робити раціональний вибір. Українець голосує серцем. Банальний приклад — Олег Ляшко. Всі розуміють, що це шоумен. Але наші люди хочуть дивитися це шоу. Рейтинги Святослава Вакарчука чи Володимира Зеленського — теж вистава. Це неусвідомлений вибір. Якщо політика брудна, краще дивитися на шоу, ніж знову розчаровуватися», – говорить він.
В українському суспільстві є запит на нового сильного лідера.

«Політика – дзеркало суспільства. Можна оцінити рейтинги молодих політиків, які вже в парламенті або на підступах до нього. Вони – професіонали. Пішли в політику не для того, щоб займатися бізнесом, а змінювати державу. Якщо об’єднати їх рейтинг, вийде не більше одного відсотка. Це тому, що українці їм теж не вірять. У наших дослідженнях є категорія «інше». Хочемо голосувати за іншого президента, іншу партію, але не знаємо, за яку. Ці всі дістали, дайте нових. Настануть вибори – інші відомі, впливові, сильні не з’явиться. І ми підемо голосувати за тих, хто є. Тимошенко підтримують, бо вона дає відчуття стабільності, передбачуваності. Є запит на сильного лідера, який може вирішити всі питання. В сприйнятті громадян вона саме така. Українець не дивиться на минуле. Ми не можемо згадати, що робив попередній прем’єр-міністр. Живемо для завтрашнього дня», – підсумував він.