Чиновники часів Януковича масово повертаються до влади

16.07.2020 09:16   -

Люстрація, якої так давно потребує Україна, фактично так і не відбулася. Закон «Про очищення влади», що вступив у силу 16 жовтня 2014 року, зміг на деякий час відсторонити від влади тих, хто самовіддано служив Януковичу і поділяв цінності «Партії Регіонів».

Утім, після перемоги на виборах президента Володимира Зеленського, «люстровані» чиновники, в тому числі і правоохоронці, почали масово повертатися у владу.

Використовуючи недосконалість закону та деякі особливості прийняття Закону «Про очищення влади» (зокрема, критика Венеціанської комісії за наявність колективного підходу і незрозумілість чітких механізмів реалізації закону) колишні прибічники Януковича поновлюються на своїх посадах.

Зокрема, йдеться про прокуратуру, адже саме працівники прокуратури часто попадали під дію закону про люстрацію.

Так, наразі в судах перебуває 676 справ колишніх працівників прокуратури із вимогою поновити їх на роботі. Загальна кількість позовів колишніх співробітників цього правоохоронного органу більше 1000.

«У судах наразі перебувають 1006 справ за позовами колишніх працівників органів прокуратури як до Офісу генпрокурора, так і до регіональних прокуратур. Зокрема, 15 – про визнання протиправними та скасування нормативно-правових актів генпрокурора, 676 – це про поновлення на роботі в Офісі генерального прокурора. І 315 – про поновлення прокурорів регіональних прокуратур. При цьому це не тільки поновлення на роботі, це і відшкодування моральної шкоди, безпосередньо зобов’язання вчинити певні дії, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу … тобто, це комплексні позови, які будуть мати системні наслідки», – заявила Генеральний прокурор України Ірина Венедиктова.

Окрім поновлення на посаді, колишні робітники прокуратури вимагають грошових компенсацій. За словами Венедиктової, на сьогоднішній день Офіс генпрокурора, через задоволені позови, має виплатити близько 50 мільйонів гривень.

Зрозуміло, що нинішня влада саму ідею люстрації не поділяє – приклади роботи у владі Богдана та Портнова яскраво це демонструють. Замість вдосконалення закону про люстрацію, «зелена команда» вирішила взагалі про неї забути, зосередившись на переслідуванні виключно Петра Порошенка – людини, що тепер не при владі, але становить реальну конкуренцію в боротьбі за електорат. Зеленському, виявляється, легше домовитись із колишніми “регіоналами” та любителями Росії, аніж із патріотично налаштованими політиками.

Така позиція доводить, що цінності, за які українці стояли на Майдані, для Зеленського нічого не вартують. Ми ж пам’ятаємо, що в скрутні для країни часи Зеленський зі своєю артистичною командою відверто насміхалися над подіями в Києві.

Втім, Володимиру Олександровичу не варто було б забувати, що саме цінності Богдана і Портнова, і інших його “нових старих” друзів призвели до народного вибуху у 2013 році.

Розумний висновки мав би зробити…

Портнов против Горбатюка: Возьмет ли Зеленский дела Майдана под ...