Чи довго протримається уряд Шмигаля?

06.05.2020 12:01   -

Попередній уряд Олексія Гончарука протримався усього пів року і поставив своєрідний анти-рекорд – так мало жоден український уряд не працював.

Чи така ж доля чекає на уряд Шмигаля?

Денис Шмигаль очолив уряд 4 березня цього року і працює вже 2 місяці. Втім, до діяльності чинного Кабінету міністрів уже є багато зауважень.

Одним із пунктів, що виникає не лише критику, але й відверте нерозуміння – це кадрова політика в уряді Дениса Шмигаля. Не зважаючи на невеликий час роботи, в Уряді вже змінились 3 міністри – Міністр культури та інформаційної політики, Міністр охорони здоров’я та Міністр фінансів. Саме невиважена кадрова політика українського уряду визнана міжнародними експертами з економічних питань дестабілізуючим чинником, що негативно впливає на економіку країни.

Та й самі проекти уряду Шмигаля часто викликають багато питань. Наприклад, нещодавні заяви міністра охорони здоров’я Степанова про те, що медичну реформу, що триває в Україні, треба «реформувати».

Не викликає особливого розуміння програма дій уряду навіть у Верховній Раді, де пропрезидентська фракція «Слуга народу» має більшість.

Зокрема, народний депутат парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк на своїй сторінці у Фейсбук повідомив про те, що запропоновану урядом програму діяльності вже відправили на доопрацювання 4 парламентських комітети.

 «А тим часом реферат Уряду на 9 сторінок (офіційно – Програма діяльності) продовжує встановлювати антирекорди у Комітетах ВРУ. Цей папір вже розглянули:
– Комітет з питань екологічної політики
– Комітет з питань організації державної влади
– Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики
– Комітет з питань економічного розвитку (головний по цьому питанню)
Звичайно всі Комітети рекомендували відправити на доопрацювання цей «політ фантазії», – написав депутат.

Все це дає підстави вважати, що шанси уряду Шмигаля побити анти-рекорд Гончарука досить високі – наростаюча економічна криза і невдоволеність українських громадян вимагатимуть рішучих дій, а зміна уряду як раз може стати доброю демонстрацією таких дій з боку влади.