Черговий по місту: заступник Бориса Філатова проінспектував готовність лікувальних закладів до блекауту

27.12.2022 16:13   -

У Дніпрі, за дорученням міського голови Бориса Філатова, підготували міські медичні заклади до відключень світла, можливого блекауту. Генератори, запаси ліків на пів року, а також їжі та води (технічна ти питна) — усе передбачили заздалегідь. Розмістили 56 генераторів, з них 32 розташовані у лікарнях та  24 — у закладах первинної допомоги. 

Сьогодні, 27 грудня, до однієї з міських амбулаторій завітав заступник міського голови, директор департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради Андрій Бабський, аби перевірити, як усе тут підготовлено. Представник мерії цього дня є черговим по місту. 

«Міський голова Борис Філатов поставив завдання забезпечити автономну роботу міських лікувальних закладів у разі блекауту. Це одна з амбулаторій, як бачимо, де є усе необхідне, щоб вона функціонувала у штатному режимі, якщо буде відсутнє електропостачання. Тут є два генератори на 5,5 кВт, аби було світло та працювало холодильне обладнання, де зберігаються медикаменти, а також запаси питної, технічної води, продукти тривалого зберігання. Перевірив наявність усього необхідного і переконався, що тут якісно все організовано. Усі працюють, тобто надають пацієнтам послуги первинної медицини. Досвід попереднього блекауту показав, що заклад цілком впорався: люди отримали як медичну допомогу, так і електронні рецепти тощо», — прокоментував Андрій Бабський, інспектуючи медичний заклад. 

Водночас і заклади вторинної ланки медицини теж мають усе необхідне з вищевказаного у разі блекауту. Так в одній із міських лікарень, яку проінспектував представник мерії, встановлено потужний генератор на 185 кВт. 

«Такої потужності цілком достатньо для цієї лікарні. Попередній блекаут показав, що її вистачає, аби все працювало у штатному режимі. Тоді тут могли підключати й переносні рентген-установки. Пересвідчився, що є запас медикаментів на шість місяців, заготовлено й продукти, зокрема й довготривалого зберігання. Також є тут запаси як технічної (12 тонн), так і питної (5 тонн) води, медикаментів (на пів року). У лікарні є обладнане бомбосховище, підготовлені реанімаційні палати, обладнання для лікувальних бригад», — зазначив Андрій Бабський. 

Під час інспекційного об’їзду заступник Бориса Філатова також завітав до Пункту незламності в одній зі шкіл. Нагадаємо, у місті організовано такі пункти на базі 45 закладів освіти, з них 44 — в укриттях. 

«Пункт обладнаний усім необхідним. Є евакуаційні виходи, вентиляція, резервне живлення завдяки генератору. Обладнані дитячі кімнати, є медичний пункт, аптечка, вогнегасник, запаси питної води, чайники для підігріву, додаткові розетки для підзарядки телефонів, гаджетів тощо. Вважаю, що для відвідувачів цього пункту усе створено належним чином», — додав Андрій Бабський. 

Нагадаємо, за дорученням міського голови Бориса Філатова у Дніпрі запрацював так званий інститут чергового по місту. Щодня профільні заступники та директори департаментів і комунальних підприємств інформуватимуть мешканців щодо різних галузей життєдіяльності обласного центру.