Через кишкову паличку у водоймах Луцька не можна купатися

25.07.2024 18:27   -

У Луцьку на рятувальних постах на території міських пляжів нині висить жовтий прапор. Це означає, що купатися у водоймі не можна, бо вода надто брудна через велику кількість кишкової паличики. Якщо показники покращаться, то там буде висіти зелений прапор. Про це повідомляє 49000 з посиланням на misto.media.

Офіційно купальний сезон у Луцьку триває з 1 червня до 31 серпня. У цей період на двох офіційних пляжах (у центральному парку та мікрорайоні Теремно) чергують рятувальники, а епідеміологи періодично беруть проби води у річках Стир та Сапалаївка для лабораторних досліджень.

Але якщо на початку сезону мікробіологічні показники води були в межах норми, то з 26 червня вода стала непридатною для купання. У воді виявили перевищення кількості лактопозитивних кишкових паличок на дециметр кубічний води. Це умовно хвороботворна бактерія, і в нормі вона не є небезпечною для людини, але зараз її концентрація зашкалює.

Якщо безпечний показник до 5000 одиниць, то в Теремнівських ставках він становить 21 000 одиниць, а в Стиру — 9 300. Фахівці таке перевищення пов’язують із високою температурою повітря і великою кількістю відпочивальників, які не дотримуються правил гігієни під час купання.

Це означає, що у воду потрапили фекальні забруднення. Оскільки каналізаційних зливів немає ні там, ні там, то це означає, що паличка потрапила до водойми із випорожненнями відпочивальників. Разом з цим туди могли також потрапити небезпечніші мікроорганізми, які спричиняють такі хвороби як дизентерія, сальмонельоз, ротавірусна інфекція, черевний тиф, холера, вірусний гепатит A.

Найбільш небезпечним таке забруднення є для дітей, бо вони, купаючись, ковтають воду і є вразливішими до збудника, каже епідеміологиня. Це може спричинити симптоми гострої кишкової інфекції: нудота, блювота, пронос.