Британці створюють новий спецназ для протидії РФ по всьому світу на землі і під водою

23.03.2021 13:29   -

У Великій Британії створять бригаду спецназу SAS(Спеціальну авіадесантну службу) та інші підрозділи групи спецназу, які ймовірно, працюватимуть разом з MI6 для проведення операцій негласного спостереження та запобігання втручання РФ у всьому світі. Також планується створити новий корабель для захисту британських кабелів від РФ, – повідомляє The Telegraph.

120 мільйонів фунтів стерлінгів (близько $156 млн) будуть виділені на створення нової бригади спеціальних операцій. Всього в неї увійдуть близько 1000 військових. Разом зі спецслужбами бригада займатиметься таємними операціями зі спостереження за російськими шпигунами і військовими підрозділами.

Міністр оборони Бен Воллес заявив, що Британія повинна переобладнати свої збройні сили на XXI століття, оскільки загроза, з якою вона стикається, “змінилася до невпізнання” за 30 років. Він заявив: «Наші вороги мають нескінченно більше можливостей. Шифрування, точність та інформаційні операції ускладнюють картину загрози. Ми постійно стикаємось із «сірою зоною», що знаходиться у невизначеному стані між миром та війною. Тож запобігання конфліктам є як ніколи критичним ”.

Містер Воллес сказав: “Коли загроза змінюється, ми повинні змінюватися. Наші супротивники розглядають нашу критичну національну інфраструктуру як ключову вразливу ціль і розробили нові засоби, які здатні завдати шкоди. Тому деякі наші нові інвестиції будуть спрямовані на забезпечення належного обладнання для усунення цих нових уразливих місць. Будь то на суші, морі чи в повітрі, ми повинні переконатися, що підтримуємо захищеність і невразливість Великобританії до тих, хто намагається послабити нас”.

Новий підрозділ, ймовірно, буде експлуатувати сонарний кабель із буксируваною решіткою та підводні дрони для пошуку підводних човнів, які загрожують кабелям зв’язку на морському дні. Таким чином допоможе захистити критично важливу національну інфраструктуру, таку як підводні кабелі, які щодня несуть трильйони доларів фінансових переказів та передають 97 відсотків світового світового зв’язку.

Також бригаду можуть залучити до протидії найманцям ПВК Вагнера, що за допомогою ПВК президент РФ Володимир Путін, зокрема, коли найманців залучають до операцій із фальсифікації виборів в африканських країнах.

Повідомляється, що дії спецназу і спецслужб будуть спрямовані на виявлення та дискредитацію російської діяльності, яка може проводитися під виглядом законної ділової чи туристичної діяльності.

Спецназ, зокрема, можуть залучати до обшуку будинків і автомобілів, вивчення зображень із мініатюрних камер, дронів і супутників, пошуку доказів незаконної діяльності та зв’язків зі злочинним світом суб’єктів ворожих держав.

Спецназ буде підтримувати дружні іноземні держави в навчанні військових і в небезпечних контртерористичних операціях. Перший із чотирьох батальйонів підрозділу повинен бути готовий до Різдва, планується розгорнути його в Східній Африці в 2022 році, в Мозамбіку і Сомалі, адже “За останні 10 років Путін зустрів більше африканських лідерів, ніж усі його попередники разом”, – повідомляє The Times.