Борис Філатов: “Адмінпослуги повинні бути перекладені на електронну платформу”

14.10.2015 14:02   -
Автор:

У Дніпропетровську необхідно перевести надання адміністративних послуг на електронну платформу.
Про це в ході круглого столу на тему «Зручний місто = електронне місто» заявив лідер політичної партії «УКРОП» Борис Філатов, пише видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ”.
– Ми нещодавно презентували «Стратегію розвитку Дніпропетровська», де перекладення адміністративних послуг на електронну платформу є одним з важливих пунктів, тому що відноситься до блоку «Ефективна влада». Поки ми не приберемо контакти між чиновниками і підприємцями, завжди будуть знаходитись причини для корупції, – розповів Філатов. За його словами, саме перехід на електронну систему надання адміністративних послуг дозволить зменшити рівень корупції, що зробить владу більш ефективною.
З необхідністю впровадження в Дніпропетровську електронної платформи адміністративних послуг згоден творець проекту iGov в ПриватБанку Володимир Белявцев. За його словами це дасть одну важливу і відчутну перевагу – можливість контролю міської влади. – Завдяки переведення послуг в електронну форму з’являється найпотужніший інструмент контролю якості і відслідковування відпрацювання кожної послуги. Ми можемо розуміти, які послуги затребувані, отримувати фідбек. При іншій системі це практично неможливо, – підкреслив Володимир Белявцев.
Але він упевнений в тому, що віддати функцію побудови систем потрібно фахівцям, тому що, чиновники не вміють будувати системи. – Організовувати систему повинні люди, які вміють це робити. Було б дуже корисно віддати цей процес на аутсорсинг. Побудувати систему контролю, конкурсів – і тоді буде хороший результат, – додав пан Белявцев.
В.о. начальника відділу управління по боротьбі з кіберзлочинністю, підполковник міліції Юрій Заскока впевнений, що переведення всіх адміністративних функцій в електронний вигляд неминучий, оскільки армія чиновників інертна й консервативна.
– Однозначно потрібно міняти систему. Напевно, 80% часу держапарату витрачається на перенесення довідок з кабінету в кабінет. Плюс електронної системи в тому, що завжди можна встановити, звідки стався витік інформації. З точки зору захисту – електронна система набагато більш захищена ніж те, що ми маємо зараз, – розповів підполковник.
За словами Бориса Філатова, впровадження електронної платформи автоматично поліпшить якість надання послуг, процес ведення документообігу та інше.
– Це стимул для розвитку всього державного управління. Тому я переконаний, що комфортне місто повинно бути електронним, – пояснив політик.