Борис Філатов анонсував розширення Ситуаційного центру Дніпра

25.06.2019 16:30   -
Автор:

У Дніпрі готуються до третього етапу вдосконалення Ситуаційного центру міста. Ця електронна мережа, створена наприкінці минулого року, нині дає змогу ефективно керувати міським господарством. Інтерактивна система, до якої під’єднано майже 800 камер, здатна до самостійного навчання.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» із посиланням на «Наше місто».
Ситуаційний центр співпрацює з правоохоронними органами, представники яких чергують тут. За кілька місяців роботи завдяки відеоматеріалам із камер спостереження правоохоронцям вдалося розкрити 164 кримінальні правопорушення.
Роботу Ситуаційного центру та його взаємодію з правоохоронними органами міський голова Дніпра Борис Філатов назвав ситуацією win-win.

«Ідея створити Ситуаційний центр виникла після мого відрядження на муніципальний форум в Ізраїлі. Ми його створили разом із правоохоронними органами. Відеокамери висять не там, де захотілося Борису Альбертовичу, а там, де вказує поліція. Є відповідні технології та зони, котрі повинні перекриватися. Наприклад, у Лондоні жодна людина не може перейти з точки «А» в точку «Б», не потрапивши в поле зору відеокамер. Так званих сліпих зон там лише 30 секунд. Можна багато спекулювати щодо цього. Ми постійно вдосконалюємо систему Центру – разом із правоохоронними органами. Що більше камер, взаємодії з правоохоронцями – то кращою буде криміногенна ситуація в місті. Ті, хто розмальовує пам’ятники, краде люки, грабує, викрадає автівки, мають розуміти, що їм не сховатися від нашого всевидячого ока. Добропорядним громадянам нема чого турбуватися», – сказав міський голова Дніпра Борис Філатов під час брифінгу у Ситуаційному центрі 25 червня. Мер Дніпра зауважив, що попри технічну можливість сам не стежить за життям міста й містян за допомогою камер.

Так, під час третього етапу розширення Ситуаційного центру до його мережі буде під’єднано заклади охорони здоров’я, дитячі садочки та інфраструктурні об’єкти. Місто придбає ще близько 400 камер. Серед них будуть такі, що розпізнають не лише номер, а й колір і марку автомобіля. За даними статистики попередження та розкриття правопорушень, найефективніші пристрої для моніторингу – роботизовані камери.

«Ми 24 години на добу стежимо, щоб наші громадяни, мешканці Дніпра були захищені. Максимально швидко реагуємо на повідомлення від колег і співробітників. Хочу висловити подяку Борису Філатову за те, що залучили нас до роботи з Ситуаційним центром, дали можливість співпрацювати», – повідомила заступниця начальника управління патрульної поліції у Дніпропетровській області Лілія Наумушкіна.
Також у Ситуаційному центрі оприлюднили низку відеозаписів, завдяки яким правоохоронцям вдалося розшукати винуватців ДТП і розібратися в інцидентах із можливою торгівлею зброєю.

Зазначимо, що камери відеоспостереження у Дніпрі почали встановлювати ще два роки тому – в рамках муніципальної програми «Безпечне місто». Нині у системі Ситуаційного центру – майже 800 камер, котрі можуть розпізнавати автомобільні номери, статично демонструвати картинку чи рухатися за допомогою операторів. Під’єднано також камери моніторингу програми «Безпечна школа», що дає змогу контролювати місцезнаходження дітей у 16 школах міста, а також «очі» WiFi дерев. Відео на серверах зберігається 45 діб.

Ситуаційний центр також має офіційну сторінку у соцмережі. Тут регулярно оновлюють інформацію, зокрема щодо викрадачів автомобілів.