Борги українців за “комуналку” зростають шаленими темпами

12.01.2022 12:40   -

З початком опалювального сезону заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг знову почала зростати. Станом на кінець листопада 2021 року борги становлять 72,6 млрд гривень, при цьому вони збільшилися за місяць на 7,0 млрд гривень, – повідомляє Держстат.

Але виселити українців із житла або земельної ділянки влада “Слуг народу” зможе лише у тому разі, якщо сума боргу перевищує 120 тис. грн.

За даними статистичного відомства, станом на 30 листопада борги українців становили:

  • за постачання та розподіл природного газу – 29,2 млрд гривень;
  • за постачання теплової енергії та гарячої води – 23,3 млрд гривень;
  • за централізоване водопостачання та водовідведення – 6,4 млрд гривень;
  • за управління багатоквартирним будинком – 5,6 млрд гривень;
  • за поводження з побутовими відходами – 1,3 млрд гривень;
  • за постачання та розподіл електричної енергії – 6,9 млрд гривень.

Нагадаємо, що субсидію на оплату послуг житлово-комунального господарства не зможуть отримати декілька категорій осіб. У Мінсоцполітики розповіли, хто саме.

В Україні можуть посилити покарання за накопичування боргів за комунальні послуги, щоб виконати вимоги Міжнародного валютного фонду.

Це пов’язано з тим, що у нас погіршується ситуація із заборгованістю. Зараз на кожну українську родину припадає 4 тис. грн боргу за комуналку.

Наприклад, у жовтні українці сплатили за житлово-комунальні послуги лише 12,4 млрд грн з необхідних 16,4 млрд грн – це 75,2% від нарахованих за цей період сум.

Найбільша заборгованість на сьогодні – за постачання та розподіл природного газу, а також за тепло та гарячу воду.

За словами експертів, електроенергія у 2022 році здорожчає на 20-45% для побутових споживачів та на 50-70% – для бізнесу.

Вартість опалення та гарячої води зросте від 50% до 70%, водопостачання та каналізація здорожчають на 20-30%.

Газ для побутових споживачів буде дорожче на 15-20% (майже 9 грн за кубометр), а для теплокомуненерго газ коштуватиме на 30-50% більше, ніж раніше (не вище 8,5 грн за кубометр). Розподіл та доставка газу теж значно здорожчають – на 40-60% (це 4-5 грн).

Водночас подорожчання послуг ЖЕКів та керівних компаній наступного року можливе приблизно на 10%. Це пов’язано з тим, що з 1 грудня 2021 року зросла мінімальна зарплата.

Держава всіляко стримує зростання тарифів шляхом регулювання цін, проте всі рішення щодо КП ухвалює Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Вона розглядатиме цю пропозицію у грудні на наступний рік.

Якщо Комісія рішення про підвищення тарифів ухвалить у грудні, то нові тарифи діятимуть вже із 1 січня 2022 року, а не після закінчення опалювального сезону. На сьогодні всі тарифи залишаються чинними, згідно з постановою Кабміну.

Згідно з законодавством, надавач послуг може почати нараховувати пеню в будь-який момент, якщо не отримав кошти у зазначений термін.

Загальний розмір сплаченої пені не може перевищити загальну суму боргу, а її нарахування може починатися з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного терміну для внесення плати.

Якщо споживач не платить і далі, надавач послуг може звернутися до суду, щоб примусово стягнути заборговані кошти. Наразі ця процедура проводиться спрощено: позивач надає усі необхідні документи, і суд відбувається без виклику до нього боржника.

У разі ігнорування споживачем комунальних послуг судового рішення, його виконання покладається на плечі державних або приватних виконавців, і ті вже можуть накласти арешт на майно чи рахунки.