Болгарія пішла українським шляхом: на виборах переміг шоумен

14.07.2021 13:49   -

Переможцем дострокових парламентських виборів у Болгарії стала партія телеведучого та співака Славі Трифонова «Є такий народ», – повідомляє видання News.bg.

Как Слави Трифонов заиграва с възрожденски теми и лошо ли е това | Авторски  рубрики, Акцент, Анализ, Колонка на редактора | Marginalia

За результатами підрахунку 100% протоколів, партія «Є такий народ» здобула 24,08% голосів. На другому місті опинився блок ГЄРБ-СДС на чолі з колишнім прем’єром Бойко Борісовим з результатом у 23,51%.

Третє місце на виборах посіла Болгарська соціалістична партія (“БСП для Болгарії”) з 13,39% голосів. Коаліція на чолі із “Демократичною Болгарією” отримала 12,64% голосів.

Партію турецької меншини Рух за права та свободи (ДПС) підтримали 10,71% виборців, партію “Вставай! Мафія геть!” – 5,01%.

Після розподілу мандатів “Є такий народ” матиме 62 депутатів. ГЕРБ матиме на одного менше – 61

Фото 538942

Таким чином партія «Є такий народ» отримає у складі нового болгарського парламенту 62 мандати, а блок ГЄРБ-СДС — 61.

Після виборів Трифонов заявив, що його політична сила не буде об’єднуватися ні з ким у коаліцію і самостійно формуватиме уряд меншості.

Концерт на Слави Трифонов и Ку-ку бенд на стадион "Васил Левски" - 7/8 TV

Водночас колишній прем’єр Бойко Борісов також зазначив, що переходить в опозицію.

У квітні 2021 року в Болгарії відбулися парламентські вибори. Перше місце з результатом у 25,8% посіла партія «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЄРБ), але її показники значно знизилися. Загалом до парламенту пройшли 6 партій, більшість з яких виступали проти партії ГЄРБ та її попереднього правління. Через це сформувати коаліцію так і не вдалося.

У зв’язку з тим, що партії ніяк не могли сформувати коаліцію президент Болгарії Румен Радев підписав указ про розпуск парламенту.