Більшість українців підтримують рух до ЄС і НАТО – Центр Разумкова

01.07.2021 05:22   -

Соціологічне дослідження Центру Разумкова “Суспільна підтримка євроатлантичного курсу України: оцінки та рекомендації” показує сталу динаміку в збільшенні позитивного ставлення українців до ЄС та НАТО. Останнє опитування фахівці Центру провели у квітні цього року і встановили, що переважна більшість наших співгромадян підтримує євроінтеграцію. Якби референдум з питанням про вступ до НАТО відбувся цієї весни, то відповідь українців була б “так”.

Дослідження було проведено соціологічною службою Центру Разумкова 23-28 квітня 2021р. в усіх регіонах України за винятком Криму та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2 021 респондент віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки — 2,3%.

Соціологи продемонстрували, що ставлення українців до НАТО поступово, особливо після 2014 року, змінювалось переважно на позитивне. Станом на квітень 2021 року, майже 54 % опитаних сказали, що вони би підтримали вступ України до НАТО.

Втім, стара проблема переслідує Україну – якщо на Заході країни переважно підтримують ідею вступу до НАТО (більше 77 %), то на Сході – більшість проти (більше 50 %). Втім, загальнонаціональний показник позитивний, адже серед тих, хто погодився взяти участь у референдумі з цього питання, аж 72,9 % проголочували б за вступ до військового альянсу, натомість лише 21,2 % проголосували би проти.

А от щодо ідеї вступу до ЄС – то в цьому питанні українці більш згодні – переважна більшість в усіх регіонах країни підтримує вступ до Союзу. Загалом вступ до ЄС підтримують майже 62 % українців, тоді як проти – всього 25,7 %. Навіть на Сході України більшість опитаних підтримують вступ до ЄС – 43,6 проголосували б “ЗА”, а 41 – “ПРОТИ”. Чітко видно, що переважна більшість прихильників євроінтеграції – це молодь 18-29 років.