Більшість громадян РФ хоче, аби лишився Лукашенко, а також вірять в його 80% підтримки

28.08.2020 18:26   -

За останніми опитуваннями “Левада-центру” – 57% населення РФ хоче лишити Лукашенка президентом, 18% байдужі, а 8% неспроможні відповісти на пряме запитання про бажання щодо президента сусідньої Білорусі.

Почему Лукашенко не нравятся исторические символы Беларуси | Беларусь и  белорусы: новости и аналитика | DW | 31.07.2020

39 відсотків росіян назвали причиною масових протестів після президентських виборів в Білорусі – “провокації зарубіжних сил”. 

Такі дані опублікованого в четвер, 27 серпня, опитування, проведеного соціологами “Левада-центру” Ще 24% респондентів вважають, що виступи спричинено “провокацією з боку білоруської опозиції”.

Більшість опитаних (48%) вважають, що президентські вибори пройшли чесно (цілком чесно – 23 відсотки, в основному чесно – 25%). Протилежна точка зору у 18 відсотків респондентів – зовсім нечесно -18%. При цьому до протестувальників у РФ ставляться скоріше негативно (39%), ніж позитивно (25%). 

Білоруських силовиків підтримав кожен другий респондент

Оцінки дій білоруських правоохоронців: 38% респондентів вважають, що жорстокі дії силовиків були необхідно для наведення порядку, а майже кожен п’ятий респондент (18%) не сумнівається, що силовики діяли в рамках закону.

Люди не витримували катувань і просили, щоб їх розстріляли. Як у Білорусі  знущаються з затриманих - BBC News Україна

Що ж до тактики для диктатора Лукашенка респонденти розділилися – 58% вважають, що варто піти на перемовини з протестувальниками, знайти компроміс і залишитися на чолі держави, а 12% рекомендують силою придушити протест і знов таки ж залишитися на чолі держави.