Білоруські спортсмени тікають від режиму Лукашенка

04.08.2021 09:28   -

Білоруська легкоталетка Яна Максимова, яка наразі перебуває у Німеччині, відмовилась повертатись додому. Про своє рішення Максимова повідомила в Instagram 3 серпня.

Разом з нею на батьківщину відмовився повертатися і чоловік — спортсмен Андрій Кравченко.

«Довго думаючи і розмірковуючи, ми ухвалили рішення не повертатися до Білорусі. На превеликий жаль, зараз там можна втратити не тільки свободу, а й позбутися життя», — написала Максимова.

32-річна Максимова висловила надію, що зможе продовжити тренуватися, змагатися і готуватися до наступних літніх Олімпійських ігор в Парижі, які пройдуть в 2024 році. Максимова є срібним призером в семиборстві чемпіонату Європи з легкої атлетики в приміщенні 2013 року, який пройшов в шведському Гетеборзі.

Білоруська спортсменка Яна Максимова, яка виступає в багатоборстві та її чоловік, легкоатлет Андрій Кравченко, в середу, 3 серпня, заявили, що не повернуться на батьківщину після ситуації, що сталася з легкоатлеткою Христиною Цімановською на Олімпійських іграх в Токіо.

Білоруська спринтерка Цімановська попросила політичного притулку у влади Токіо після того, як вона поскаржилася на насильницькі спроби примусово повернути її на батьківщину.

Нагадаємо, що Христина Цімановська зателефонувала до поліції в аеропорту в столиці Японії в неділю, заявивши, що не хоче сідати на державний літак назад до Мінська. Спортсменка стверджує, що стала жертвою репресій через критику тренерів білоруської збірної.

За кілька годин до жіночого спринту на 200 метрів Христину доставили в аеропорт Ханеда. Раніше вона скаржилася у соцмережах, що в останній момент вона була зареєстрована для участі в естафеті на 4 по 400 метрів без її відома, після того як двоє її товаришів по команді вибули через недостатність допінг-тестів. Це викликало критику Цімановської в державних ЗМІ Білорусі.

Незабаром після цього в її номер в Олімпійському селищі прибули представники Білоруського олімпійського комітету і повідомили, що у неї є година зібрати валізи, перш ніж її відвезуть в аеропорт.

За останніми даними, вона подасть заяву про надання притулку в Європі після того, як вже отримала пропозиції про візу з Чехії та Польщі. Комітет ООН у справах біженців також підтримує контакти з Цімановскою. Вона перебувала в готелі недалеко від аеропорту, що охороняється японською поліцією, а сьогодні вилетіла з Токіо до Відня, а не до Варшави як планувалося раніше.

Цімановська повинна була вилетіти до Варшави, адже польський уряд запропонував їй гуманітарну візу. Однак вона вилетіла рейсом Austrian Airlines до Відня, де літак повинен приземлитися о 14:05 за світовим часом. 

Представник білоруської діаспори, який контактував з Тімановською, повідомив журналістам, що дипломати вирішили змінити пункт призначення з міркувань безпеки.

А ще стало відомо, що вранці 4 серпня видання «Наша Ніва» повідомило, що з Білорусі виїхав тренер гандбольного клубу «Витязь» Костянтин Яковлєв. У червні 2021 року його арештували на 15 діб за статтею про участь у несанкціонованому масовому заході.