Білоруська опозиція нагороджена премією за мужність, стійкість та рішучість

22.10.2020 18:41   -

Європейський парламент нагородив премією Сахарова білоруську опозицію, представлену її Координаційною радою, – повідомляє bbc.

Опозиції Білорусі вручили премію За свободу думки імені Андрія Сахарова за 2020 рік.

Сахаров

Про це сьогодні, 22 жовтня, заявив голова Європейського парламенту Давид Сассолі на пленарній сесії у Брюсселі.

«Для мене велика честь оголосити, що жінки та чоловіки демократичної опозиції в Білорусі стали лауреатами премії Сахарова 2020 року. На їхньому боці те, що грубій силі ніколи не перемогти: правда. Не відмовляйтеся від своєї боротьби. Ми на вашому боці», – сказав Сассолі.

Лауератом премії названа «демократична опозиція в Білорусі, яку представляє Координаційна рада». Серед переможців-опозиціонерів – Світлана Тихановська, письменниця і нобелівський лауреат Світлана Алексієвич, активісти Марія Колесникова, Ольга Ковалькова, Вероніка Цепкало.

Конкурентами білоруської опозиції в короткий список премії були екоактивісти з міста Ель-Гуапіноль в Гондурасі та архієпископ Мосула (Ірак). Нагорода буде вручена в резиденції Європарламенту в Брюсселі 16 грудня.

“Дозвольте привітати представників білоруської опозиції за їхню мужність, стійкість та рішучість. Вони вистояли і досі залишаються сильними перед набагато сильнішим супротивником. Але на їхньому боці є щось, чого груба сила ніколи не може перемогти – це правда”, – наголосив спікер Європарламенту.

Білоруси

Європарламент нагороджує премією Сахарова за визначний внесок у боротьбу за права людини, за захист прав меншин, розвиток демократії та повагу норм міжнародного права. Сума премії складає 50 тисяч євро.

Премію заснували 1988 року. Відтоді її лауреатами стали борець проти апартеїду Нельсон Мандела, Білоруська асоціація журналістів, лідер білоруської опозиції у 2006 році Олександр Мілінкевич, а у 2018 році – український режисер Олег Сенцов, який на той момент був політв’язнем РФ.