Білорусь відтепер не літатиме до Європи, а європейські авіаперевізники уникатимуть білоруського неба

25.05.2021 09:24   -

Лідери 27 країн-членів Європейського Союзу на саміті вирішили заборонити білоруським компаніям польоти в Євросоюз через примусову посадку пасажирського літака Ryanair в Мінську і затримання засновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, – повідомляє сайті Європейської Ради

Крім того, лідери країн ЄС закликали європейських авіаперевізників уникати польотів над Білоруссю, – поінформував речник президента Євроради Баренд Лейтс.

Лідери країн ЄС також засудили затримання Протасевича та його дівчини, громадянки РФ Софії Сапеги, закликавши негайно їх звільнити й гарантувати їм свободу пересування.

Крім того, Єврорада запропонувала ввести додаткові санкції проти фізичних та юридичних осіб, причетних до подій у Мінську, а також закликала Міжнародну організацію цивільної авіації терміново розслідувати інцидент з приземленням літака.

Нагадаємо, перед цим Україна, Велика Британія і Литва ухвалили рішення припинити авіасполучення з Білоруссю. Британія також ввела персональні санкції проти білоруської влади (у списку 99 осіб), а Євросоюз заморозив інвестиційну допомогу для Білорусі на 3 млрд євро.

Після закриття авіасполучення між Україною та Росією Мінськ був головним пересадковим хабом, який українці використовували для польотів в РФ.

У неділю рейс FR4978 авіакомпанії Ryanair з Афін до Вільнюса після повідомлення про загрозу безпеці на борту вимушено здійснив посадку у Мінську.

До кордону з Литвою залишалося всього 30 км, але у супроводі винищувача МіГ-29 літак пролетів значно більшу відстань до Мінська.

Після перевірок в аеропорту Мінська білоруська влада арештувала Романа Протасевича, колишнього редактора головного опозиційного телеграм-каналу Білорусі NEXTA, а нині редактора телеграм-каналу “Білорусь головного мозку”.

У Білорусі йому загрожує смертна кара.

У понеділок в мережі опублікували відео із затриманим Протасевичем, на ньому він розповів, що перебуває в слідчому ізоляторі №1 міста Мінська.

Засновник Nexta Степан Путіло заявив, що після затримання в Мінську колишнього головного редактора Telegram-каналу Романа Протасевича редакція отримала “безліч загроз”.

“Безліч загроз про те, що ми наступні, що бійтеся, що вас, може, в Білорусь не будуть відвозити, а відразу на місці прикінчать, пристрелять, що офіс підірвуть і так далі”.

Він додав, що редакція отримувала такі погрози і в серпні 2020 року, коли в Білорусі почалися масові акції протесту після президентських виборів, “але зараз ця хвиля повернулася”.

За словами Путіла, “погрози йдуть”, і вони “резонно побоюються, оскільки всі люди з інстинктом самозбереження, за свою безпеку”.

Він додав, що редакція каналу “докладає всіх можливих зусиль, щоб мінімізувати ризики”. Зокрема під офісом є поліція, у співробітників є екстрені номери, і про все підозріле вони відразу повідомляють в поліцію Польщі.