Білорусь – ядерна держава, заявив Лукашенко. Але на першій білоруській АЕС, яку збудувала РФ, сталась аварія

11.11.2020 14:25   -

На недавно відкритій атомній станції в місті Островець дев’ятого листопада сталася аварія. Варто відзначити, що нелегітимний голова держави відкрив першу в Білорусі АЕС тільки сьомого листопада. А вже за два дні на АЕС необхідно замінити окреме вимірювальне обладнання. Про це пишуть на телеграм-каналі Nexta.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - aes1-1.png

Стало відомо, що причиною аварії на першій в Білорусі АЕС стало те, що турбіна першого енергоблоку пішла на повну ревізію. До поточного моменту АЕС не виробляє електроенергію.

За даними телеграм-каналу, на БелАЕС вибухнули трансформатори напруги. Постраждалих немає, але турбіна першого енергоблоку пішла на повну ревізію.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - aes.png

Лукашенко: “Це історичний момент – Білорусь стає ядерною державою“.

7 листопада Олександр Лукашенко прибув в Островець, щоб відкрити першу АЕС в Білорусі.

Литва направила Білорусі чергову ноту протесту

Литва вважає Білоруську АЕС загрозою національній безпеці, в серпні країна направила ноту протесту і закликала припинити її будівництво, поки вона не пройде всі тести, запропоновані Європейським Союзом.

4 листопада Міністерство закордонних справ Литви направило ноту до білоруського Міністерства закордонних справ у відповідь на дані щодо виробництва електроенергії на небезпечній Островецькій АЕС, – повідомляється на сайті уряду.

У ноті засуджуються безвідповідальні дії Білорусі, які посилюють ядерні та екологічні загрози не лише Білорусі чи Литві, але й Європі в цілому. Білорусь закликають припинити пуск атомної електростанції до досягнення найвищих стандартів ядерної безпеки та екологічних вимог.

Міністерство закордонних справ спільно з іншими литовськими установами продовжуватиме працювати в ЄС, міжнародних конвенціях та інших міжнародних форматах з метою пошуку рішень щодо зменшення загроз небезпечної атомної електростанції в Білорусі.

Білорусь будує АЕС з 2011 року. Основний партнер у проєкті — російська компанія «Атомстройекспорт» з держкорпорації «Росатом». У 2011 році Білорусь отримала від Росії кредит у розмірі $10 мільярдів, що становить 90% вартості будівництва.

АЕС буде розташована у 18 км від міста Островець Гродненської області, поблизу кордону з Литвою, за 50 км від Вільнюсу. На початку серпня білоруська влада повідомила, що завантажуватиме ядерне паливо і запускатиме перший реактор.

Країни Балтії, а особливо Латвія і Литва, виступають проти будівництва та запуску цієї АЕС через близькість до їхніх кордонів та недовіру до стандартів і процесу зведення станції, що становить для країн серйозну ядерну небезпеку. Вони просять провести на АЕС спеціальні тести за європейськими правилами, але білоруська сторона відмовляється.

Литовців захищатимуть від ймовірної радіації з Білоруської АЕС безкоштовним йодом у таблетках

Жителям столиці Литви Вільнюса влада буде видавати йод у таблетках на випадок аварії на Білоруській АЕС, – повідомляє LRT.

Йод планують видавати для захисту щитоподібної залози від ймовірної радіації. Робити це почнуть від жовтня.

«Ми активно співпрацюємо з Литовською асоціацією аптек і координуємо логістичні питання з аптеками, щоб наступного тижня аптеки забрали виділену їм кількість таблеток йоду зі складу та почали пропорційно розвозити по своїх аптечних мережах у Вільнюсі. Всього вільнюсцям планується роздати безкоштовно 2,1 мільйона таблеток йоду», — заявила речниця мера міста.

Загалом Міністерство охорони здоров’я виділило чотири мільйони таблеток для жителів 16 муніципалітетів, розташованих у радіусі 100 кілометрів навколо Білоруської АЕС.

Чи зможуть країни Балтії обійтися без електрики з Білорусі?

Серед усіх регіонів ЄС країни Балтії найбільш залежні від постачання електроенергії з-за кордону. Щоправда, більшу частину електроенергії вони закуповують у Швеції та Фінляндії. Ця електроенергія постачається лініями, прокладеними дном Балтійського моря.

Але поки обійтися без електроенергії з РФ-Білорусі країни Балтії не можуть. Хоча така залежність невдовзі зникне, адже на 2025 рік запланована синхронізація електромереж країн Балтії з ENTSO-E, тобто з енергосистемою континентальної Європи. Після цього питання, як уникнути імпорту з сусідніх недружніх тоталітарних країн, зникне саме собою, бо “кільце БРЕЛЛ” розірвуть. Нещодавно в ЄС виділили 720 мільйонів євро на реалізацію чергового етапу синхронізації.

Наразі балтійські країни вживають додаткових заходів зменшення залежності. Зокрема вони розвивають відновлювальні джерела енергії. За останніми наявними даними Eurostat, їхня частка в загальному споживанні у 2018 році складала 25 відсотків у Литві, 30 відсотків у Естонії та 40 відсотків в Латвії.

Україна теж не хоче імпортувати електроенергію з Білорусі

Україна покриває свої потреби внутрішньою генерацією, передусім атомною. На початку року вона імпортувала електроенергію з Росії та Білорусі, але з квітня-травня припинила це робити.

В.о. міністра енергетики України Ольга Буславець заявляла, що не бачить сенсу в імпорті електроенергії, а країна зацікавлена її експортувати.

Як і країни Балтії, Україна також перебуває в процесі синхронізації з ENTSO-E. Завершити його планують навіть раніше – у 2023 році.

В українській компанії “Укренерго”, яка є системним оператором об’єднаної енергосистеми України, повідомили що після 2023 року можуть розглянути варіант проєкту під’єднання Білоруських мереж через Україну до Європи, але за кількох умов: якщо це працюватиме в обох напрямках, якщо на неї дасть згоду ENTSO-E та якщо аналіз покаже економічну доцільність та ефективність проєкту.