Безробітним допоможуть розпочати власний бізнес – держава надаватиме 97 500 грн на закупівлю обладнання

02.11.2021 10:04   -

Безробітні члени малозабезпечених сімей з січня наступного року отримуватимуть безвідсоткову фінансову допомогу в розмірі до 15 мінімальних зарплат (на початок 2022 року – 97 500 грн), – повідомляє міністр соцполітики Марина Лазебна.

Вона зазначила, що на реалізацію цієї програми в проєкті держбюджету на наступний рік планується близько 100 млн грн. У перший рік державні інвестиції можуть допомогти в створенні близько 2 000-3 000 малих підприємств.

Зазначається, що кошти надаватимуться для оплати рахунків з купівлі обладнання для заснування власної справи. Через три роки підприємницької діяльності допомогу треба повернути державі. Сума, що повертається, зменшується на розмір сплачених упродовж трьох років податків та єдиного соціального внеску. Якщо сплачені податки перевищують обсяг наданої фінансової допомоги, або якщо підприємець працевлаштує в перший рік своєї роботи ще двох безробітних за направленням центру зайнятості, кошти повертати не треба.

Для отримання фінансової допомоги потрібно після розробки бізнес-плану упродовж 30 днів зареєструвати юридичну або фізичну особу-підприємця, укласти угоду про надання фінансової допомоги з регіональним центром зайнятості та центром зайнятості за місцем проживання. 

Раніше Верховна Рада затвердила у першому читанні проєкт державного бюджету на наступний рік.