“Безпечної дози” алкоголю не існує – дослідження Оксфорду

24.05.2021 09:01   -

Вживаєте алкоголь “в міру” і тішете себе надією, що це не шкодить вашому мозку? – даремно. Про це свідчить нове дослідження групи вчених з Оксфорду. Вони довели, що алкоголь, навіть у незначних дозах, негативно впливає на мозок.

Згідно з новим дослідженням, такого поняття, як “безпечний” рівень вживання алкоголю, не існує, бо при споживанні алкоголю відбувається погіршення здоров’я мозку. У дослідженні вчені з Оксфордського університету вивчали взаємозв’язок між споживанням алкоголю близько 25 000 людей у ​​Великобританії та скануванням мозку.

Дослідники відзначили, що вживання алкоголю негативно впливає на сіру речовину мозку – ділянки мозку, які складають “важливі місця, де обробляється інформація”. Іншими словами – чим більше люди пили алкоголь, тим менше обсяг їх сірої речовини.

Загалом, це для нас не новина – люди питущі, як правило, деградують досить явно. Втім, у нашому суспільстві (та й не лише в нашому) існує стійке переконання щодо нешкідливості вживання помірних доз алкоголю, та навіть “корисності” таких “процедур”. Ось цим і цікаве дослідження – воно фактично руйнує згаданий стереотип.

Зокрема, вченим вдалося довести, що алкоголь сприяє розвитку деменції (“старечого маразму”).

Хоча алкоголь зробив лише невеликий внесок у плані розвитку деменції (0,8%), проте це був більший внесок, ніж інші можливі фактори ризику “, – вважає провідний автор дослідження Аня Топівала, старший клінічний дослідник в Оксфорді.

Вчені також зруйнували інший стереотип, який припускає, що вид алкогольного напою може мати більшу чи меншу шкоду чи користь. Вони не знайшли доказів того, що тип напою – наприклад, вино, міцні напої чи пиво – впливає менш шкідливо на мозок. Алкоголь – є алкоголь і дослідження доводить його шкоду для наших розумових здібностей.

Пансионат для пожилых людей с деменцией