Без тепла і світла? – на українських ТЕС критично малі запаси вугілля

03.02.2021 21:13   -

Національна комісія України, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) повідомила про те, що запаси вугілля на українських теплоелектростанціях критично скоротилися, що загрожує стабільності енергетичної системи країни. Дана інформація оприлюднена на сайті регулятора сьогодні, 3 лютого.

При цьому відзначається, що за період з листопада 2020 по лютий 2021 року запаси вугілля скоротилися майже в 6 разів. При цьому, 48% запасів усього вугілля зосереджено лише на двох теплових станціях – Луганській та Слов’янській ТЕС.

Ситуація із запасами вугілля на складах теплових електростанцій (ТЕС) залишається критичною. Щоденне зменшення запасів вугілля загрожує стабільній роботі енергоблоків ТЕС. Це може спровокувати виникнення загальносистемної аварії в об’єднаній енергосистемі України та введення в дію графіків аварійного припинення електропостачання споживачам. Так, за даними НЕК «Укренерго», станом на 31 січня 2021 року запаси палива на складах ТЕС з листопада 2020 року зменшилися у 5,7 разів – до 436,8 тис т.“, – відзначено в повідомленні.

Якщо вірити інформації НЕК «Укренерго», в Україні на ТЕС припадає 29% усієї виробленої електроенергії – тобто, якщо вугілля закінчиться, українцям доведеться скоротити споживання на третину. Але це ще не все – ТЕС є значними постачальниками гарячої води для систем опалення у багатьох містах України. Якщо вони припинять роботу, то українцям доведеться сидіти не лише в темних квартирах, а ще і в холодних.

Регулятор уже прийняв рішення про позапланові перевірки українських ТЕС, що мають з’ясувати причини такої ситуації і за потреби накласти відповідні санції на власників підприємств.

За заявою НЕК «Укренерго» з метою термінового визначення обставин, що призвели до даної ситуації, а також для забезпечення безпеки постачання електричної енергії Регулятор 25 січня 2021 року ухвалив рішення щодо проведення позапланових невиїзних перевірок ТОВ «ДТЕК Східенерго», АТ «ДТЕК Дніпроенерго», АТ «ДТЕК Західенерго», ПАТ «Центренерго» та ПАТ «Донбасенерго» щодо забезпечення теплових електростанцій необхідним резервом відповідного палива для роботи в опалювальний період 2020-2021років“, – відзначив регулятор.