Бельгія передала Україні дослідницьке судно для моніторингу морів

14.09.2021 06:18   -

Бельгія передала Україні судно “Бельгіка” для проведення екологічного моніторингу Чорного та Азовського морів, – повідомляє пресслужба Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

Завдяки судну Україна зможе відновити дослідження та посилити екологічний моніторинг Чорного та Азовського морів, а також успішно впроваджуватиме Директиви ЄС щодо морського довкілля.

Вже заплановані спільні українсько-бельгійські наукові дослідження як в Чорному, так і Північному морях.

“Ми дуже вдячні Королівству Бельгія за такий важливий для України подарунок – науково-дослідне судно “Бельгіка”. Вже цього року на ньому ми плануємо відновити наукові дослідження у Чорному, а згодом і в Азовському морях. Сподіваємося це робити спільно з нашими бельгійськими колегами. Адже це сприятиме не лише впровадженню Україною Рамкової директиви ЄС про морську стратегію, яка є частиною Угоди про асоціацію Україна-ЄС, а і відновленню Чорного та Азовського морів”, – зазначив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

Судно дослідило вже майже 1 млн км моря та провело понад тисячу наукових кампаній, що удосконалили знання бельгійців про моря.

Цей корабель, який є плавучою лабораторією, був флагманом бельгійської морської науки протягом 37 років, зазначив держсекретар з питань відновлення та стратегічних інвестицій, відповідальний за наукову політику, заступник міністра економіки та праці Бельгії Томас Дермін.

Далі судно розпочне свій шлях з бельгійського порту Зебрюгге до Одеси. На шляху в 8,600 км науковці оцінять наявність плавучого сміття, відберуть проби морської води і донних відкладів для проведення унікального скринінгу на десятки тисяч речовин-забрудників та мікропластику. А також виділять ДНК з довкілля, щоби оцінити біорізноманіття та аналіз поширення генів стійкості до антибіотиків у морських мікроорганізмів.

Наукову програму під назвою “Моніторинг трьох європейських морів” – Північного, Середземного та Чорного, та трансфер судна організовує і фінансує проєкт ЄС – ПРООН “Європейський Союз задля удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря” (EU4EMBLAS) за наукової підтримки Спільного дослідницького центру ЄС та УкрНЦЕМ.

Очікується, що судно прибуде в Україну у жовтні 2021 року. Тут воно отримає нове ім’я і розпочне свою діяльність в Чорному та Азовському морях.

Напередодні Дня Незалежності Україна придбала легендарний британський криголам “Джеймс Кларк Росс”.