Автогіганти створюють електричне майбутнє

01.07.2021 13:15   -

Шведський автовиробник Volvo Cars заявив про масштабну дорожню карту, яка допоможе йому перейти на виробництво електромобілів до 2030 року. Компанія планує продати 600 000 електромобілів до середини цього десятиліття і побудувати європейську «гігафабрику» з виробництва акумуляторів у 2026 році, – повідомляє Reuters,

Volvo також оголосила про плани оснастити багато зі своїх майбутніх автомобілів технологіями автономного водіння, включаючи стандартні лідарні датчики, вироблені Luminar Technologies і комп’ютерами Nvidia.

«Наша мета – створити максимально безпечні автомобілі з використанням всіх доступних технологій», – сказав генеральний директор Хакан Самуельсон.

Для своїх майбутніх електромобілів компанія працює зі шведським партнером Northvolt над новим поколінням акумуляторів з вищою щільністю енергії. Нові батареї, які повинні з’явитися після 2025 року, забезпечать більший пробіг на одній зарядці – до 1006 км і набагато швидшу зарядку, ніж батареї, які доступні на ринку зараз.

Volvo і Northvolt планують побудувати у 2026 році європейський акумуляторний завод з виробничою потужністю 50 гігават-годин (ГВт-год) – цього достатньо, щоб покрити потреби 500 000 автомобілів або навіть більше, в залежності від розміру батареї. Для порівняння, гігафабрика американського концерну Tesla в Неваді має потужність 35 ГВт-год

Цього місяця німецький концерн Volkswagen вперше оприлюднив орієнтовний план відмови бренду легкових машин VW від випуску автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ). Компанія оголосила, що переведе свої 118 заводів по всьому світу на виробництво виключно електромобілів. 

Французький автовиробник Renault прагне знизити витрати на акумуляторні батареї для своїх електромобілів на 60% протягом наступного десятиліття. Як повідомляє Bloomberg, компанія збільшує виробництво електромобілів в Європі у відповідь на посилення вуглецевих норм.

Renault також планує знизити витрати на свої електродвигуни на 30%, зробити їх більш компактними і збільшити пробіг, йдеться в заяві компанії в середу.

Автовиробник робить велику ставку на електрокари, розкриваючи на початку цього тижня плани з постачання батарей для своїх майбутніх електромобілів, вироблених у Франції. Китайський розробник Envision Group погодився інвестувати 2 млрд євро в будівництво заводу з виробництва акумуляторних батарей на півночі Франції, який буде постачати електромобілі Renault.

Renault, яка повідомила про рекордні збитки торік, також планує придбати 20% акцій французького енергетичного стартапу Verkor, що спеціалізується на силових агрегатах, і може приєднатися до компанії ACC, яку очолюють місцеві конкуренти Stellantis і TotalEnergies.

Раніше в цьому місяці французький концерн повідомив, що об’єднає три своїх заводи на півночі Франції, щоб сформувати центр виробництва електромобілів. Це скоротить виробничі витрати і до 2025 року забезпечить річну виробничу потужність в 400 000 автомобілів.