“АВК” банкрут, а заводи забрали собі росіяни

13.07.2021 16:04   -

Господарський суд Донецької області визнав кондитерську компанію «АВК» банкрутом і почав процес ліквідації, – повыдомляэ Finbalance з посиланням на рішення суду.

Відповідне рішення ухвалили ще 8 липня.

«Має місце факт перевищення розміру пасиву боржника над його активами, недостатність наявного у боржника майна для задоволення вимог кредиторів; коефіцієнт забезпечення власними засобами є низьким, що знижує ймовірність можливості неплатоспроможного підприємства використати позасудові заходи відновлення платоспроможності; від’ємний результат показника поточної платоспроможності, що свідчить про поточну неплатоспроможність підприємства», — йдеться у рішенні суду.

Там також вказують, що після відкриття справи про банкрутство компанія не надавала пропозицій щодо відновлення своєї платоспроможності. Серед кредиторів «АВК» зазначені Всеукраїнський банк розвитку, Райффайзен банк, Сбербанк та Промінвестбанк.

Пресслужба компанії АВК пояснила, що АВК – це холдинґ, у складі якого знаходиться низка підприємств зі співзвучними назвами, зокрема і ПрАТ АВК.

“ПрАТ АВК визнали банкрутом не через неефективне ведення господарської діяльності, а передусім через агресію Росії проти України, водночас основні активи ПрАТ АВК знаходяться на непідконтрольній Україні території”, – повідомили у пресслужбі. 

Бенефіціари холдинґу наразі проводять перемовини з банками щодо врегулювання заборгованості та введення процедури санації підприємства. Решта підприємств холдингу АВК продовжують працювати в штатному режимі на території України.

Суд констатував, що “має місце факт перевищення розміру пасиву боржника над його активами, недостатність наявного у боржника майна для задоволення вимог кредиторів”

Крім того, ПрАТ “АВК” має низьку забезпеченість власними засобами, що знижує ймовірність можливості неплатоспроможного підприємства використати позасудові заходи відновлення платоспроможності. А також – від’ємний результат показника поточної платоспроможності.

Крім того, ПрАТ “АВК” має низку кредитів, виданих під заставку: Всеукраїнському банку розвитку – 199,5 млн грн, Райффайзен Банку – 42,5 млн грн, Промінвестбанку – 489,3 млн грн, Сбербанку – 442,3 млн грн.

Провадження в справі про банкрутство ПрАТ “АВК” (м. Маріуполь) було відкрите в 2016 році. Зазначається, що раніше Сбербанк відсудив у групи “АВК” кондитерські фабрики на Закарпатті та в окупованому Донецьку.

У серпні Господарський суд Донецької області відстрочив до 13 грудня 2019 року передачу фабрики кондитерської фабрики “АВК” у Дніпрі “Промінвестбанку”.

“Промінвестбанк”, який належить російській держкорпорації “Внєшекономбанк”, відсудив у “Кондитерської фабрики А.В.К” завод у Дніпрі за борги за договором про відкриття кредитної лінії в 1,37 мільярда гривень. Суд звернув стягнення на нерухомість, де розташовані виробничі цехи фабрики АВК, а також основні засоби і транспорт, майно продадуть на публічних торгах.

Компанії АВК належать три заводи – в Дніпрі, Луганську та Донецьку (контроль над двома останніми компанія втратила). Загальна кількість співробітників – 3,5 тис осіб.

До 2014 року 70% доходів АВК припадало на російський ринок, на ньому група займала 6% ринку шоколадної продукції. Після введення Росією ембарго в тому ж році цей ринок був повністю втрачений.