AstraZeneca тимчасово під забороною у Європі

12.03.2021 09:17   -

Дев’ять європейських країн тимчасово припинити щеплення свого населення від COVID-19 препаратом AstraZeneca через випадок утворення тромбів після застосування вакцини, – повідомляє Deutsche Welle, цьому рішенню передували повідомлення про “серйозні випадки утворення тромбів серед вакцинованих людей”.

Зокрема, вакцинацію вакциною призупинили Данія, Норвегія, Ісландія, Італія і Австрія, Естонія, Латвія, Литва та Люксембург. Італія і Австрія заборонили використання певних партій препарату як запобіжний захід, після того, як у непідтвердженої кількості людей утворилися тромби.

Використання вакцини в Данії буде припинено на 14 днів. Водночас Управління охорони здоров’я Данії не підтвердило наявність прямого зв’язку між застосуванням препарату та підвищеним тромбоутворенням. Як зазначає видання, медичні фахівці Данії повідомляли про одного пацієнта із тромбом, який утворився після введення вакцини.

Австрія припинила застосовувати вакцину після смертельного випадку, обмовленого порушенням згортання крові та тромбоемболії легеневої артерії.

Агентство з лікарських засобів Данії та аналогічні установи інших країн разом із Європейським агентством із лікарських засобів (EMA) розпочали розслідування.

При цьому EMA досі не вдалося знайти зв’язку між смертельним випадком в Австрії та застосуванням вакцини. В оприлюдненій установою заяві зазначається, що кількість тромбоемболічних ускладнень у людей, які отримали вакцину AstraZeneca, не вище, ніж у населення в цілому.

“І ми, і Датське агентство з лікарських засобів повинні реагувати на повідомлення про можливі серйозні побічні ефекти, що надходять як з Данії, так і з інших європейських країн”, – йдеться в заяві директора Датського управління охорони здоров’я Сорена Брострома.

Полі Рой, вірусолог Лондонської школи гігієни та тропічної медицини, сказала DW, що, на її думку, згустки були, однак, “ймовірно, не завдяки самій вакцині”. “Можливо, у них якась основна проблема”, – сказав Рой.