Антиукраїнська російська “Тєлєґа” набирає обертів. Як і чому зростає проросійська мережа Telegram-каналів

29.12.2021 10:35   -

У 2021 році було створено цілу низку анонімних Telegram-каналів, які ще розширили проросійську мережу, – повідомляє liga.net.

Гучне викриття СБУ мережі анонімних Telegram-каналів, які на замовлення спецслужб РФ поширювали проросійські меседжі, не зупинило її кураторів та адміністраторів. За цей рік на анонімному майданчику з’явився/прокачався ще один десяток нових каналів, які за контентом нічим особливо не відрізняються від старих “товаришів”.

Найбільший із нових Telegram-каналів – “За гранью” (129 000 підписників). Він був створений наприкінці серпня і до 10 вересня прокачався до 26 000 користувачів та охоплення 7000 переглядів на пост. Проте вже за наступний тиждень аудиторія каналу збільшилася до 43 500, а пости стабільно почали набирати по 30 000 переглядів.

Ще один нестандартний стрибок зафіксований 30 вересня, коли за день на канал підписалося близько 10 000 користувачів. 3-4 жовтня канал поповнився ще майже на 14 000 підписників.

Імперія ГРУ завдає удару у відповідь. Як і чому зростає проросійська мережа Telegram-каналів

Канал “Криоген” (92 500 підписників) був створений ще в липні та в перший місяць роботи практично не створював авторського контенту, займаючись винятково репостами повідомлень розкручених каналів. Зокрема, він публікував “Резидента”, “ЗеРада”, “Наблюдателя” та First.

Канал пожвавився наприкінці серпня: на ньому з’явилися “авторські” пости, а повідомлення різко почали набирати 27 000 переглядів. Далі сценарій розвитку повністю повторює досвід каналу “За гранью”.

Динамика роста подписчиков канала Криоген (фото – скриншот сайта Tgstat)

На 10 вересня “Криоген” мав 26 000 підписників, потім лише за один тиждень на нього “підписалися” 9000 користувачів. Наступний стрибок також зафіксований наприкінці вересня, коли за кілька днів канал, ймовірно, накачали понад 10 000 підписників. 3-4 жовтня (знову дежавю із “За гранью”) автори вирішили не морочитися з конспірацією, і на канал “підписалися” одразу 16 000 користувачів.

Ідентичний сценарій у Telegram-каналу MediaKiller (51 600), який 5-9 вересня, – всього за тиждень після створення, – додатково отримав 13 000 підписників. Примітно, що канал має брата-двійника в Росії з такою самою назвою і навіть логотипом.

Імперія ГРУ завдає удару у відповідь. Як і чому зростає проросійська мережа Telegram-каналів

Частина каналів, що поповнили лави проросійської мережі, були створені ще у 2019-2020 роках, але лежали мертвими та чекали на зоряну годину.

Один з таких – First (402 000). Канал створено ще 2019-го і до березня 2021 року стабільно налічував щонайбільше 10 000 підписників. З березня канал, певне, перекупили та почали накачувати користувачами. До червня First налічував понад 150 000 підписників, у листопаді – 455 000.

Подібна історія у “Наблюдателя” (72 700). Створено 2019-го, налічував під 30 000 підписників. Лише за пару днів після викриття СБУ мережі каналів почав різко зростати й до червня прокачався до 70 000.

Загалом контент-аналіз та розбір репостів й згадок каналів дає підстави стверджувати, що з викритою СБУ проросійською мережею пов’язані щонайменше сім нових каналів.

 Інфографіка – Емма Ванченко/LIGA.net

У викритті Telegram-каналів допомагають вони самі. Достатньо вивчити їхню історію репостів/згадок/цитувань.

Наприклад, викритий СБУ “Резидент” репостився каналом “Наблюдатель” цілих 294 рази, каналом “Скептик” – 158, каналом First – 137, каналом Wash – 94, а каналом “Криоген” – 56 разів.

“Це все – єдина мережа. Вони були створені за шаблонним принципом: на старті 30 000-50 000 ботів, закупівля охоплення, після чого за зниженими цінами йде спроба завести клієнтів, які думають, що канали активно читаються політиками“, – пояснює PR-консультант Андрій Коваленко, який досліджує російську пропаганду в Telegram.

Загалом головний наратив усіх каналів (не лише для нових) один і той самий: це зовнішнє управління та спроба дискредитувати роботу України з міжнародними партнерами.

Пандемія змусила російських кураторів вкладатись у створення спецканалів, головне завдання яких – дискредитація вакцинації.

Для цього у листопаді 2021-го було створено російський канал із промовистою назвою “Антивакцинатор” (11 400). Цей канал повністю присвячений поширенню фейків про пандемію та антипропаганди вакцинації, каже в.о. голови Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Шаповалов.

“Ми маємо всі підстави зараховувати канал “Антивакцинатор” до однієї мережі анонімних ресурсів, яку курирує 85-й центр спецслужби головного управління Генштабу російських Збройних сил”, – зазначив Андрій Шаповалов.

Закрити окремий Telegram-канал неможливо, і варіантів реагування залишається обмаль. На думку Коваленка, багато в цьому залежить від творця месенджера Павла Дурова. “Що частіше Telegram проводитиме чистку від ботів, то швидше ці канали помруть. Тому що їм буде занадто дорого постійно докуповувати ботів, – вважає Коваленко. – Бізнес-складник цих ресурсів помре. А пропагандистської складової саме в нових каналах немає. Їх банально не читають”.

Зараз ефективність Telegram у боротьбі з ботами низька, упевнений він.

Другий шлях – дискредитація.

“Скільки б вони не запускали нових продуктів, мережа вимирає. Це видно за якістю матеріалу”, – каже Коваленко. За його словами, слід наголошувати на непрофесійності авторів каналів.

І, нарешті, третій варіант – освіта аудиторії.