Американка українського походження завоювала медаль Паралімпіади вже в четвертому виді спорту

02.09.2021 15:50   -

Американська спортсменка Оксана Мастерз здобула своє перше “золото” на Паралімпійських іграх-2020 у Токіо. Мастерз стала найкращою в роздільній шосейній гонці серед жінок у класах H4–5, – повідомляє The Guardian.

Велосипедистка показала час 45:40.05 та обійшла китаянку Сунь Бяньбянь та бронзову призерку Ріо-2016, нідерландку Дженнет Янсен.

На минулих Іграх у Ріо Мастерз фінішувала за крок до п’єдесталу та вперше в кар’єрі поїхала з Паралімпіади без медалей. Вона завершила змагання на четвертому та п’ятому місцях у своїх гонках.

Попереду в Оксани – ще один старт у Токіо – шосейна гонка в класі H5 1 вересня.

Нагорода Мастерз у Токіо стала дев’ятою в її кар’єрі та дебютною – саме у велоспорті. Таким чином за свою кар’єру Мастерз вигравала паралімпійські медалі вже в чотирьох видах спорту.

Американка брала участь і в літніх, і в зимових Іграх: у лижному спорті, біатлоні, академічному веслуванні, а тепер і у велоспорті. У всіх цих видах вона здобувала паралімпійські медалі.

Уроженка Украины Оксана Мастерс понесет флаг сборной США на закрытии  Паралимпиады 2018 в Пхенчхане / ГОРДОН
Dishing it up with Oksana Masters | The Ukrainian Weekly
Oksana Masters's Road From a Ukrainian Orphanage to Paralympic Stardom -  The New York Times
Oksana Masters, Paralympic Rower | Paralympics, Paralympic games, Star  fashion
PyeongChang 2018: US Nordic skiers named | International Paralympic  Committee

Веслування Мастерз покинула після Лондона-2012 через проблеми зі спиною. Спершу велоспорт став частино її реабілітації, але згодом спортсменка вирішила спробувати виступати в ньому на професійному рівні.

Титул у Токіо – її перший на літній Паралімпіаді. До цього вона оформила золотий дубль на зимових Іграх у Пхьончхані в 2018 році: тоді спортсменка перемогла в лижних гонках.

Оксана стала 28-ю спортсменкою в історії, яка виграла “золото” на обох Паралімпійських іграх.

Оксана Мастерз 32-річна спортсменка українського походження, яка представляє США. 9-разова призерка та триразова чемпіонка Паралімпійських ігор у чотирьох різних видах спорту. Лауреатка премії Laureus 2020 року в категорії “Спортособистість року з інвалідністю”.

Оксана народилася у Хмельницькому та мала вроджені порушення розвитку, які пов’язують із радіацією від Чорнобильської катастрофи, зокрема ноги різної довжини, відсутність великогомілкових кісток, великого пальця руки та однієї нирки. Пізніше довелося ампутувати обидві ноги.

Батьки віддали її до дитбудинку, а коли Оксані було сім років, її вдочерила американка Ґей Мастерз та вивезла до США.

oksana masters gold medal graphic, photo of oksana masters smiling