Активісти запропонували місцевій владі Дніпра затвердити Кодекс етики

15.09.2016 11:29   -
Автор:

У Дніпрі громадські активісти запропонували обласній і міській раді розглянути та схвалити два документи: «Кодекс етики для голови та депутатів місцевої ради» і «Положення про етичну комісію при місцевій раді». Відповідні звернення були надіслані сьогодні головам та керівникам фракцій обласної і міської рад.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на координатора кампанії у Дніпропетровській області Артем Амельченко
Як зазначають автори документів, затвердження Кодексу Етики та Положення про етичну комісію встановить правила належної поведінки для осіб, яким громадяни делегували право представляти їхні інтереси в місцевих радах. Це стосується поводження на засіданнях ради, стосунків з виборцями та ЗМІ, міжфракційних відносин, стосунків з іншими партіями тощо. Окрім того, документи містять важливі положення стосовно запобігання проявам корупції, врегулювання конфлікту інтересів, а також отримання подарунків та винагород.
Чорнові варіанти документів ще влітку були представлені на розгляд громадськості та депутатського корпусу, з можливістю внесення до них зауважень та пропозицій.
За словами експерта Центру «Ейдос» Гюнель Бабакішієвої, Кодекс Етики та Положення про етичну комісію доопрацьовувались у відповідності до зауважень, які надійшли методологам після круглих столів.
«Ми повністю відмовилися від пам’ятки про дрес-код, адже це положення викликало найбільший спротив у всіх містах, де діє кампанія. Також було багато питань стосовно понять “добро”, “патріотизм”, “національна ідея” тощо. Всі розуміють, що означають ці терміни, однак вони – юридично не закріплені. Такими “оціночними поняттями” можна маніпулювати чи просто нівелювати їх. Найбільш дискусійним стало питання відповідальності та санкцій за порушення Кодексу Етики: відсторонення від засідань та позбавлення слова. Можна сказати, що в повітрі вже витає ідея запровадження такої міри покарання. Але закон не дозволяє нам “стрибнути вище”, тому ці положення довелося прибрати в останній момент», – пояснила вона.
Координатор кампанії у Дніпропетровській області Артем Амельченко наголосив, що тепер доля відкоригованих документів залежатиме від депутатів обласної та міської рад.
«Рік тому, під час передвиборчої кампанії нинішні депутати обіцяли, зокрема, дослухатися до думки територіальної громади та всіляко сприяти зменшенню рівня корупції. Ухвалення Етичного Кодеку та Положення про етичну комісію – чудова можливість реалізувати свої обіцянки. Тож маю надію, що Кодекс і Положення будуть найближчим часом підтримані депутатами», – зазначив Амельченко.
Інформаційна довідка:
Кампанія з імплементації етичних кодексів та створення етичних комісій органами місцевого самоврядування втілюється Інститутом «Республіка» та Центром «Ейдос» у співпраці з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин за фінансової підтримки Уряду Канади.
У кампанії беруть участь 12 міст Вінницької (Вінниця, Жмеринка, Хмільник), Дніпропетровської (Дніпро, Кривий Ріг, Павлоград), Закарпатської (Ужгород, Перечин, Чоп) та Чернігівської областей (Чернігів, Новгород-Сіверський, Мена).