Як українцям отримати субсидію готівкою?

21.01.2019 18:00   -
Автор:

В Україні запланували 2 етапи монетизації субсидій. Допомогу в оплаті комунальних послуг у грошовій формі нараховуватимуть не тільки на банківський рахунок споживача, а й видаватимуть готівкою. Постанову про зміни у нарахуванні субсидій можуть прийняти до 23 січня.
Про це повідомляє інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посилання на “Gazeta.ua“.
“З 1 січня до 1 травня буде тестовий режим. Субсидіанту відкривають банківський рахунок, на який приходить фіксована сума – субсидія. Вона списується з рахунку, після чого приходить повідомлення, що потрібно ще стільки-то доплатити або навпаки, що виникла економія. Це стосується тих, хто звернеться за субсидією після 1 січня. Вони одразу подають нові заяви та декларації. Ми переводимо їх на безготівкові розрахунки”, – розповів міністр соціальної політики Андрій Рева.
На нараді 11 січня до системи нарахування субсидій внесли зміни.
“Прийняли політичне рішення, щоб тих людей, яким субсидія призначена з жовтня, перевести на грошові розрахунки вже у готівковій формі з березня. Таким чином, паралельно функціонуватимуть 2 механізми видачі субсидій – готівковий і безготівковий”, – пояснив міністр соцполітики.
За його словами, в Україні нараховують 4 млн субсидіантів. Середній розмір субсидії в опалювальний період становить 1,5 тис. грн. Тобто 6 млрд грн у місяць видаватимуть готівкою. Це вплине на скорочення споживання газу та електроенергії.
“За 2,5 місяці при половині неповернення потенційно можемо втратити 7,5 мільярдів гривень. Це не ті гроші, які зруйнують економіку. Водночас у нас є механізм призупинення виплат субсидій тим, хто не розраховується за комунальні. Крім того, серед субсидіантів близько 75% пенсіонери. Вони – найбільш сумлінні платники”, – наголосив Рева.
В Україні з 1 січня субсидію почнуть видавати у грошовій формі. На початку 2019-го кошти отримають ті, хто звернувся по субсидію вперше. З 1 травня — люди, які користуються пільгою роками. Зокрема, оформляють допомогу і на літо. Решті домогосподарств гроші почнуть виплачувати з 1 жовтня.
Відповідну постанову Кабмін прийняв 27 грудня 2018-го. Правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Водночас змінюється алгоритм її виплати.