Адаптація бізнесу до сучасних реалій: до Дніпра релоксували понад 40 підприємств

15.08.2022 12:55   -

У рамках державної програми релокації підприємств із територій, які наближені або перебувають у зоні бойових дій, до Дніпра перемістили свої виробничі потужності і обладнання та вже налагоджують виробництво власної продукції безпосередньо у місті понад 40 підприємств. Серед них є й ті, що розробляють, виготовляють та монтують складне гірничошахтне обладнання, комплектуючі до нього, виготовляють обладнання для хімічної, нафтопереробної та газовидобувної промисловості й металургії. Є й декілька підприємств легкої та харчової промисловості, а також підприємства з виготовлення пакувальної тари, спінених утеплювачів, продукції хімічного виробництва для СТО та автомиєнь. Є підприємства оптової торгівлі, зокрема зі складами з готовою продукцією.

Переважна більшість підприємств переїхала до Дніпра з Краматорська, Маріуполя, Харкова, Покровська, Слов’янська, Лисичанська, Сєверодонецька, Дружківки. За словами начальниці управління регуляторної політики та розвитку підприємництва департаменту правового забезпечення Дніпровської міської ради Ірини Журавльової, усі ці підприємства намагаються якнайшвидше забезпечити монтаж обладнання та розпочати виробничу діяльність. А деякі підприємства вже розпочали свою роботу (ТОВ «Краматорський завод спеціального кріплення»; ТОВ «КОРУМ Дружківський машинобудівний завод»; ФОП «Косілкин Дмитро Володимирович» – випуск амуніції для військових і пошиття патріотичних футболок; ТОВ «Східна Хімічна Компанія» – виготовлення  автокосметики та автохімії).

«Такі підприємства передусім  потребують допомоги міської влади, оскільки їм потрібно якнайшвидше адаптуватися до нових умов. Ми налагодили тісну взаємодію з 12-ма виробничими підприємствами, що переїхали до нас за згаданою державною програмою і допомагаємо їм з різних питань. Наприклад, з  пошуком приміщень, земельних ділянок під виробничі потужності та складські приміщення; у розміщенні працівників у гуртожитках; з  вивезенням обладнання та матеріалів з небезпечних міст, консультуємо щодо оподаткування та перереєстрації бізнесу тощо», — розповіла під час брифінгу 15 серпня Ірина Журавльова. 

Вона також додала: «Приємно зазначити, що релоковані підприємства відповідально ставляться до сплати податків до бюджету та офіційного працевлаштування людей.

Машинобудівне підприємство з Краматорська ТОВ «НПП «Крамтехцентр» частково релоксувало до Дніпра. Нині воно готується до запуску виробничого процесу.

«Підприємство продовжує працювати у Краматорську, випускати готову продукцію. Водночас наша філія буде й у Дніпрі. Наразі з Краматорська до Дніпра вивезено понад 20 одиниць обладнання. Міська рада допомагає нам з розселенням наших співробітників. Наразі виділено 13 кімнат у гуртожитку. Підприємство продовжує сплачувати податки. Щодо виробничих планів, то  плануємо з вересня відновити випуск роликів, конвеєрів для металургійної промисловості. Також за заявками Краматорської міської ради випускатимемо і нове обладнання — буржуйки. У цілому замовлень поменшало, але вони є», — зазначила фінансова директорка згаданого підприємства Ольга Цюх.